• 1

Počelo je: Šef Epla upozorava na manjak pametnih telefona, sve zbog ove "sitnice"

Nestašica čipova već mesecima pogađa svet...

  • 1
Apple iPad 1

Foto: Apple

Ko bi rekao - tako mali, a tako značajni. Danas je gotovo nemoguće zamisliti da bilo koja industrija teče nesmetano bez tehnologije i čipova, koje nalazimo u raznim uređajima i mašinama.

Globalni manjak čipova uzdrmao je svet i posebno pogodio auto-kompanije, ali i neprikosnoveni Epl, kada je reč o proizvodnji pametnih telefona, poput planetarno popularnog Ajfona.

Ta industrija je, možda, najduže od svih - zavisnih od čipova - uspela da odoli pritisku zbog nestašice, ali je sada ta kriza došla "na naplatu". Naime, CEO Epla, Tim Kuk, upozorava da bi nestašica ovih krucijalnih komponenti mogla negativno da utiče na prodaju Ajfona, pa i Ajpeda.

Manji proizvođači kao što su kineski Lenovo i TCL, ili finski HMD Global, najverovatnije će se suočiti sa najgorim od ove nestašice. Prvobitno su bile pogođene automobilske kompanije, poput Forda i Dženeral Motorsa u SAD, ali i firme koje se bave video-igricama i proizvodnjom konzola.

Tako su se gejmeri dobro pomučili da dođu do Xbox Series X (Majkrosoft) i PlayStation 5 sistema (Sony).

Sa smartfonima se do sada nije osećala takva kriza jer su vodeći Epl i Samsung imali zalihe komponenti, pa su uspevali da nadomeste očigledan manjak na tržištu. Zbog celokupne situacije, stručnjaci predviđaju da će doći do porasta cena, ali i nestašice određenih modela telefona.

U slučaju Epla, možda ćete moći da dođete do hajend modela Ajfon 12, ali ne i do Ajfona XS, prenosi CNBC. Ostali pametni telefoni, pod markama Samsung, LG, Xiaomi i Huawei - takođe će osećati posledice ove nestašice.

Takođe, prema aktuelnim informacijama, isporuke pametnih telefona u Kini pale su za 11 posto u drugom kvartalu 2021, uglavnom zbog smanjenog poslovanja Huaveja, a usled američkih sankcija.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    29. jul 2021 | 15:31

    Hahaha iphone do skoro koristio Samsungove procesore.Elpida-Koreja ram memoruju itd....itd

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>