• 54

Saznajemo: Povlače se sladoledi Snikers, Tviks i M&M sa tržišta Srbije

, Telegraf Biznis

Naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza, potvrđeno je za Telegraf Biznis

 • 54
M&M, Snickers, Twix i sladoleld

Foto: Pixabay, Shutterstock

Naše regulatorne vlasti dobile su obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled koji nije bezbedan za upotrebu. U njemu je utvrđeno prisustvo pesticida.

Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, brendova M&M, Snikers i Tviks (Snickers i Twix).  

- Sinoć smo od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) dobili obaveštenje da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji - navedeno je.

Sladoled pripada brendovima pod nazivom M&M, Snikers i Tviks, koji su uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mars Balkan Ist Nami - navodi naše regulatorno telo.

Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabranu uvoza do sprovođenja istrage, potvrđeno je našem portalu.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Za samo nekoliko dana iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji.

Podsećamo, oglasili su se i iz kompanije Mars Hrvatska i rekli: "Jedan od naših dobavljača obavestio nas je o prisutnosti etilen oksida (ETO) u jednom od sastojaka koje isporučuju našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, u količinama koje su više od dopuštenih prema zakonodavstvu EU. Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno. Ovo je problem koji utiče na Mars Wrigley, kao i na druge proizvođače".

Treba istaći da "konzumiranje ovih proizvoda nije štetno", saopšteno je iz Mars Hrvatska. Takođe, uglavnom je reč o smrznutim proizvodima, poput sladoleda ili ribe oslić, koji su povučeni iz BiH.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vladimir

  Znaci smem li da jedem sladoled snickers ili ne?

  1
  0

  Podelite komentar

 • Imela

  A gde su naše kontrole. Potplaćene da gledqju kroz prste....

  10
  0

  Podelite komentar

 • Dušan

  U Sloveniji je Lidl povukao te proizvode iz prodaje več 22.07.2021 tako da sistem 'brzog informiranja' izgleda nije tako 'brz'

  5
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke