• 20

Raskol oko 5.000 dinara: Šta radnici u Srbiji mogu da očekuju za nekoliko dana?

Tri strane pregovaraju oko nove cene minimalne cene rada u Srbiji

 • 20
Zaposleni radnici pare novac plata isplata

Foto-ilustracija: Shutterstock

Da će ove godine biti pregovora o novoj povišici minimalne zarade u Srbiji, bilo je jasno još kada su se delile čestitke za Novu godinu. Tada su sindikati obećali da će se tokom ovih meseci boriti da se i ove, 2021. godine, minimalac poveća.

Pregovori o minimalnoj zaradi za 2022. godinu u Socijalno-ekonomskom savetu između sindikata, poslodavaca i države počeće sredinom ovog meseca, kako bi se do 15. septembra utvrdio konačan iznos. U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu minimalne zarade će, kao što je bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada.

Trenutno, kao i ranije, raskol je oko nekoliko hiljada dinara. U ovom slučaju 5.000.

Predlog države je da bi minimalna zarada u 2022. trebalo da bude veća od 35.000 dinara, a predsednik Srbije nedavno je čak izneo i konkretnu sumu, naglašavajući da bi minimalac u narednoj godini trebalo da iznosi 35.012 dinara, čime će zakonom garantovani minimalni iznos plate u Srbiji biti veći od 300 evra.

To je ponovio i ministtar finansija, ističući da je to trenutni prag koji država predlaže.

Siniša Mali je podsetio da je 2012. godine ona bila oko 15.700 dinara, a da je ove godine prešla 32.000 dinara. 

- Duplo i više nego duplo je minimalna cena rada povećana u odnosu na 2012. godinu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i predsednicom Vlade, pa ćemo videti da ove godine po prvi put minimalna cena rada ode iznad 35.000 dinara - rekao je Mali, a saopšteno iz Ministarstva.

Stav sindikata pak ostaje isti - da ta suma mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe, jer sam sadržaj te korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, naglašava da u proseku iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem nivou, pa minimalna zarada mora da pokriva trošak minimalne potrošačke korpe u tom trenutku.

– Polazna osnova u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara, jer je minimalna potrošačka korpa oko 39.000. To su inače podaci za april, a mi ne možemo da znamo koliki će iznos biti u septembru kada se odlučuje o visini minimalca za celu narednu godinu. Zato i predlažemo tih 40.000 dinara, pa je zato i važno da se držimo te polazne osnove – naglašava Vuković.

Da li minimalac vuče ostale zarade?

Prema njegovim rečima, postoji problem da se sa povećanjem minimalca smanjuju zarade ostalih zaposlenih.

- Tako da pregovaramo sa Vladom da se utvrde plate za svaki sektor, da u svakom preduzeću sa rastom minimalne zarade rastu i plate ostalih zaposlenih - rekao je Vuković.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije, nedavno je rekao da to udruženje predlaže dve varijante. Jedna od mogućih je da se podigne minimalna zarada za deset odsto, na 35.000 dinara, i da se izjednači sa neoporezivim iznosom, a druga je da se neoporeziva osnovica sa sadašnjih 18.300 dinara podigne na 26.000.

Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Po nepisanom pravilu, praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade, a za naš portal predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ponovio da minimalna zarada povlači druge, koliko god privatni sekor to želeo ili ne.

- Ovim povećanjem od 2.000 dinara, računajte da će se povećati i ostale zarade. Oni koji su do sada imali 32.000 ili 33. 000 ići će na 35.000 dinara tako dalje - rekao nam je tada on.

Kako navodi, ne može neko da se ostavi na plati koja je u visini novog minimalca, ako se on sada povećava. U proseku, to bi značilo da će ostale zarade skočiti za oko isto 2.000 do 3.000 dinara. Isti recept mi mogao sada da se prepiše.

Kako se računa radni sat?

Inače, članom 112. Zakona o radu utvrđena je nadležnost Socijalno-ekonomskog saveta Srbije koji čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, za utvrđivanje visine minimalne zarade, uz obavezu da se računaju parametri:

Troškovi života, kretanje prosečne zarade u Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

Dalje, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšte ekonomske razvijenosti zemlje. Takođe, neoporezvi deo zarade se povećava

U poslednjih deset godina, država je povećavala minimalac osam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016.

Odluka o visini minimalne cene kada se usvoji, stupa na snagu u januru sledeće godine.

Koliko bi trebalo da iznosi minimalac u Srbiji? Pišite nam u komentarima

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bivširafnik

  Narode,vi što se bunite i pišete protiv povećanja minimalca,zahvalite Vučiću što je smenio Vulina kada je bio ministar za rad,nebiste imali minimalac ni dvadeset hiljade sada,čovek navijao za poslodavce,zašto neznam,ali je bilo tako

  2
  3

  Podelite komentar

 • Krle

  PA KAKO UOPŠTE DA SE PRIČA O MINIMALCU OD 35.000? PA ŽIVITE OD TOGA I PLATITE SVE TROŠKOVE GOSPODO MINISTRI!!! SVE ISPOD 50.000 JE M A L O !!!!

  11
  0

  Podelite komentar

 • Petar

  A zašto predsednik priča o tome...? Ko je on i kakve veze on ima s tim pitanjem...?

  9
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke