• 2
 ≫ 

"Cena za strance i cena za lokalce": Praksa na primorju zbog koje turisti besne i ove godine

 ≫ 

Najčešće je razlika u 2-3 kune

  • 2
kafa, piće na plaži, rad na daljinu Foto: Freepik

Ovih dana i neki od naših sugrađana letuju u Hrvatskoj, i primećuju jače cene nego inače, posebno u Istri. Mada, i Dalmacija je tradicionalno skuplja, specijalno u jeku sezone.

Prošla godina nije bila plodonosna za turizam, pa se zemlje zavisne od ove privredne grane - sada trude da nadomeste štetu. Ipak, to nekada prelazi određene granice.

Naime, Hrvati su počeli sa praksom naplaćivanja kazni za "čuvanje mesta" na plaži, odnosno ostavljanje peškira, što je praksa koja već postoji, recimo, u Italiji i Španiji.

Dodatno, nezadovoljstvo raste zbog "različitih cena" - jedne su za strance, a druge za domaće goste. To je već odavno isproban princip na hrvatskoj obali, piše Večernji.hr, koji dugo izaziva brojne kritike i turista i lokalaca.

Najčešće je razlika u 2-3 kune.

Ipak, ta razlika može biti i veća, otkriva jedna Hrvatica koja inače živi u Nemačkoj. Ona je tokom svog godišnjeg odmora ušla u jednu radnju u Zadru i neprijatno se iznenadila. Upitala je prodavačicu koliko je haljina za kupanje, a usledio je odgovor 700 kuna (oko 93 evra).

- Jesam li dobro čula, 700 kuna? Za haljinu od poliestera treba dati 700 kuna? - upitala je, a prodavačica je odgovorila da je to cena za strance, dok je cena za domaće kupce - 350 kuna.

Kako je dalje navela, "na trenutak sam razmišljala da li da prokomentarišem cenu i kažem kako to nije u redu, ali ipak nisam. Svako ko pipne tu tkaninu i plati tu cenu, sam je kriv", napisala je ova Hrvatica iz Nemačke.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>