• 0

Traže kamere u spavaćim sobama radnika na daljinu: Da li je sve otišlo predaleko?!

Šta kažu iz kompanije koja sarađuje s Eplom, Amazonom i Uberom?

  • 0
Žena devojka laptop krevet stan Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio

Navodno se vrši pritisak na radnike na daljinu u jednoj od najvećih svetskih kol centar kompanija, da dozvole nadzor AI (eng. Artificial Intelligence) kamerama, kako bi nadređeni mogli da ih "prate", odnosno kontrolišu rad u kućnim uslovima.

Ono što je posebno problematično jeste zahtev da kamera snima i spavaću sobu, ukoliko radnici tu izvršavaju svoje poslovne zadatke.

Teleperformance je u martu dopunio svoje ugovore o radu, zahtevajući od radnika da mu dozvole da postavi kamere - očigledno za snimanje i praćenje njihovog rada kod kuće u realnom vremenu, piše RT. To je, inače, kompanija koja sarađuje s Eplom, Amazonom i Uberom.

Ugovorom je, takođe, dozvoljeno čuvanje podataka prikupljenih od članova porodica radnika, uključujući maloletnike, i njihovo podvrgavanje video i glasovnoj analizi. Takođe, zaposleni su morali da pristanu na deljenje biometrijskih informacija, uključujući otiske prstiju i fotografije.

Navodno, postoji i klauzula koja od njih zahteva da se podvrgnu testovima detektora laži ako kompanija to zahteva. Prema pisanju NBC News-a, ugovor je poslat 95% od 39.000 zaposlenih u kompaniji Teleperformance, u Kolumbiji, koji su radili na daljinu.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, budući da nije ovlašćena da razgovara sa medijima, jedna od radnica Teleperformance-a iz Bogote kaže kako je potpisala dokument jer joj je nadređeni, navodno, rekao da će biti premeštena sa Eplovog naloga ako to ne učini.

Žena devojka posao meditacija koncentracija Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ugovor ove firme koja, između ostalog, klijentima pruža tehničku podršku, omogućava stalno praćenje onoga što zaposleni rade, ali se takođe prate i njihove porodice. "To je stvarno loše. Ne radimo u kancelariji. Radim u spavaćoj sobi. Ne želim da imam kameru u spavaćoj sobi", rekla je radnica.

Druga zaposlena osoba iz kompanije, koji radi na Amazonovom nalogu, navodi da je "jedina soba u njenom stanu koja je dovoljno tiha da može da prima pozive kupaca iz Španije noću - upravo spavaća soba". Dodaje da Teleperformance kod nje još uvek nije postavio dodatne kamere, ali je zabrinuta zbog mikrofona koji "hvataju" hrkanje njenog muža.

- To je kršenje mojih prava na privatnost i prava mog muža i svekrve koja žive sa nama - navela je.

Kao odgovor na zabrinutost kolumbijskih radnika, portparol Epla kaže da kompanija "zabranjuje upotrebu video ili fotografskog nadzora od strane njenih dobavljača" i tvrdi da je "potvrdio da Teleperformance ne koristi video nadzor za bilo koji od njihovih timova koji rade sa Eplom".

On je dodao i da revizija poslovanja kompanije Teleperformance u Kolumbiji, ranije ove godine, nije otkrila "suštinska kršenja strogih standarda Epla". Slično tome, i portparol Amazona je poricao da je kompanija "zahtevala ili tražila" dodatni nadzor za udaljene radnike.

Prema rečima portparola Teleperformance -a, "ta kompanija je neprestano tražila načine za poboljšanje iskustva Teleperformance Colombia i za zaposlene i za klijente, uz privatnost i poštovanje - kao ključne faktore u svemu što rade". Ipak, ostaje pitanje koliko su stvari otišle daleko...

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>