• 46

Uštedeo 10.000 evra za 6 meseci: Kako je Srbin u ovoj zemlji našao rešenje za stambeno pitanje?

Volja, upornost, spremnost na odricanje i, naravno, viza, jezik, struka... Mnogo je faktora kada odlazite na rad preko, ali može biti i te kako isplativo

  • 46
Norveška, kuvar, kuvarska kapa, kuhinja, mapa, zastava

Foto: Shutterstock

Sve je više naših ljudi koji odlaze "preko" na rad, u neke do skoro ne tako popularne zemlje, poput Norveške ili Holandije. S druge strane, decenijama unazad gastarbajteri su odlazili putem Nemačke, Austrije i Švedske, a sada su u fokusu i ove dve pomenute države.

Menjaju se i zanimanja koja se traže, tačnije, lista se proširuje. I dalje se traže građevinski radnici, majstori, fizikalci, šoferi, medicinsko osoblje, ali i kuvari, stomatološke sestre i tehničari, negovatelji, inženjeri, IT stručnjaci, laboranti i tome slično.

U poslednje vreme i Srbiji fali sve više ovih stručnjaka, a posebno Zapadu.

Maltene na mesečnom planu otvaraju se novi restorani, i to otmeni, a znanje i veštine kuvara su traženije nego ikada. Ljudi su nakon pandemijske 2020, obeležene karantinom, naročito željni ručavanja van kuće - te ova grana, kao i struka, svakako imaju potencijal i u narednim godinama.

Iako imaju velike plate za domaće standarde, kuvari ipak dosta bolje prolaze u stranim zemljama, o čemu svedoči i iskustvo jednog momka iz Srbije koji je otišao u Norvešku da radi kao kuvar i uštedeo oko 10.000 evra za pola godine.

Jeste u pitanju danonoćni rad i fokusiranost na posao, što podrazumeva i skromne uslove života i kupovine, ali zato - za godinu dana on ima barem 20.000 evra, koje može da ponudi kao učešće za stan. To, negde, i jeste cilj naših ljudi koji odu preko, a nemaju nameru da tamo i ostaju: odu na određeno vreme, rade naporno, ali dosta uštede.

Prema aktuelnim podacima, ali imajte na umu da je reč o proseku, osoba zaposlena kao kuvar u Norveškoj godišnje zaradi 337.000 norveških kruna ili oko 32.488 evra. 

Kuvar, kuvanje, hrana

Foto: Shutterstoc

Iskustvo kao najvažniji faktor

Ipak, raspon zarada ide od blizu 15.000 evra do skoro 52.000 evra, u zavisnosti od mesta stanovanja, stepena znanja, veština, iskustva, bonusa, samog lokala, pa čak i pola, itd. Prema sajtu SalaryExplorer, prosečna godišnja zarada podrazumeva stanovanje, prevoz i ostale beneficije.

Srednja plata (medijana) je 364.000 norveških kruna godišnje, što znači da polovina (50%) ljudi koji rade kao kuvari zarađuju manje od tog iznosa, dok druga polovina zarađuje više od navedene sume. Medijana predstavlja srednju vrednost plate.

Još konkretnije, 25% kuvara zarađuje manje od 234.000 norveške krune, dok 75% njih zarađuje više od tog iznosa. Takođe, 75% kuvara zarađuje manje od 486.000 norveških kruna, a 25% zarađuje više od te svote novca.

Nivo iskustva je najvažniji faktor u određivanju plate.

kuvar, spremanje hrane, kuvanje, suši

Foto: Pixabay

Naravno, što više godina iskustva u radu - to veća plata. Pored toga, kuvari čije iskustvo se proteže u rasponu od deset i petnaest godina - dobijaju platu od 423.000 norveških kruna godišnje, 22% više nego neko sa pet do deset godina iskustva.

Ako je nivo iskustva između petnaest i dvadeset godina, onda je očekivana plata 462.000 norveških kruna godišnje, a to je 9% više nego što zarađuje neko sa deset do petnaest godina iskustva.

I na kraju, zaposleni sa više od dvadeset godina profesionalnog iskustva u ovom poslu - primaju platu od 500.000 norveških kruna godišnje ili 8% više od ljudi sa 15-20 godina iskustva.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke