• 2

Jedna poruka predsednika bila je dovoljna da milijarderi "preko noći" postanu filantropi

Zvanični podaci pokazuju da su privatne donacije do sada dosegle 5 milijardi dolara

  • 2
Si Đinping Foto: Tanjug/AP

- Kinesko zalaganje za "zajednički prosperitet" svih građana, u okviru napora predsednika Si Ðinpinga za smanjenje nejednakosti u drugoj najvećoj ekonomiji sveta, ne znači "ubijanje" bogatih da bi se pomoglo siromašnima - izjavio je Han Vensju, zvaničnik vladajuće Komunističke partije.

Istovremeno, Kina mora da se "čuva da ne upadne u zamku socijalne države", rekao je Han, član centralne komisije za finansijska i ekonomska pitanja, na brifingu za novinare u Pekingu. Kako kaže, "oni koji se prvi obogate, trebalo bi da pomažu siromašnijima, ali je potrebno i da se podstiče trudbeništvo".

Na sastanku kojim je predsedavao predsednik Si ranije ovog meseca, rečeno je da će Kina štititi legalne prihode, ali i "racionalno prilagođavati one preterano visoke" ohrabrivanjem poslovnih grupacija i firmi sa visokim prihodom da daju veće doprinose društvu.

Dobrotvorna davanja će se podsticati poreskom politikom i ona mogu poboljšati "strukturu distribucije", rekao je Han, ističući da donacije "nisu obaveza".

Do promene politike dolazi u jeku pooštravanja kontrole i mera za suzbijanje nezakonitih aktivnosti velikih preduzeća, posebno kineskih tehnoloških giganata. Investitori smatraju da se u Kini trenutno dešavaju velike promene, jer vlada agresivno sprovodi reformu s ciljem da smanji pritisak na troškove života na račun preduzeća.

Ovaj stav kineske vlasti očigledno je već napravio promenu.

Naime, milijarderi iz te zemlje su, nakon poruke predsednika, naprasno postali veliki dobrotvori. Kako prenosi Blumberg, iznos donacija koji su u dosadašnjem delu godine uplatili bogataši i velike kompanije - već sada za petinu premašuje ukupnu lanjsku cifru.

Zvanični podaci pokazuju da su privatne donacije do sada dosegle 5 milijardi dolara. Poređenja radi, lani su donacije privatnih lica i kompanija iznosile 4,12 milijardi dolara, a 2018. - koja se smatra rekordnom - bilo ih je iznosu od 4,3 milijarde dolara.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    27. avgust 2021 | 12:05

    Kina je 1 ekonomija na svetu.

  • Aca

    28. avgust 2021 | 19:42

    Zivela Kina od srca vam zelim sve najbolje j da ostanete jos 1000 godina ovakva sila i broj jedan!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>