• 0

Piloti i stjuardese digli glas protiv šefova: Problem nisu ni plate ni vakcinacija. O čemu je reč?

Sindikat koji zastupa pilote American Airlines-a rekao je u utorak kako planira da ove jeseni protestuje u glavnim čvorištima ovog avio-prevoznika

  • 0
Avion piloti pilotska kabina Foto-ilustracija: Shutterstock

Nije tajna da je avio-sektor značajno pretrpeo prethodne godine, usled kovid-19 krize. Mnogi piloti su se čak prekvalifikovali, a i same stjuardese su bile prinuđene da traže novi posao.

Iako sada svetom hara relativno nov soj kovida, delta, industrija se ipak oporavlja u odnosu na 2020. S tim u vezi, raste potreba za angažovanjem kadra, a ovo su uslovi za posao stjuardese.

Međutim, rastu i zahtevi avio-kompanija. Kako je pandemija uzela maha, a vakcine su sve dostupnije i istraženije, tako da mnogi giganti od osoblja traže da bude vakcinisano ili da, barem, redovno radi PCR testove.

Jedne kompanije su radikalnije od drugih, što je izazvalo gnev kod određenih pilota i ostalog kabinskog osoblja. Ali, to nije jedini problem. Već smo pisali o tome kako se velikim avio-kompanijama dešavaju razni pehovi, pa i to da ostave osoblje "na cedilu", kao što je krajem jula bio slučaj sa American Airlines-om.

Agonija se nastavlja.

Sindikat koji zastupa pilote American Airlines-a rekao je u utorak kako planira da ove jeseni protestuje u glavnim čvorištima ovog avio-prevoznika, zbog lošeg zakazivanja rasporeda, umora i nedostatka hotela (soba) za posadu, tokom ovog leta.

Sindikati stjuardesa iste kompanija, kao i Southwest Airlines-a, žalili su se na slična pitanja. Ove pobune su poslednji znak rastuće napetosti između zaposlenih i menadžmenta u avio-kompanijama.

Stjuardesa Foto-ilustracija: Shutterstock

Previše zakaznih letova je usledilo nakon krizne godine, kada gotovo da ih nije bilo, te su divovi sada nastojali da nadomeste izgubljeni prihod, odnosno da da "drže korak" sa potražnjom za putovanjima tokom aktuelnih letnjih meseci.

Udruženje pilota Southwest Airlines-a, koje čini približno 9.000 avijatičara, prošlog meseca je saopštilo da razmatra proteste na američkim aerodromima krajem godine - tokom praznika - zbog ovih bitnih pitanja. Ipak, ti se planovi još razmatraju, rekao je u utorak za CNBC predsednik sindikata.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>