• 11
 ≫ 

Probali smo da se javimo za najpopularniji posao koji je podelio Srbiju: Ovako smo se proveli

 ≫ 

Da li ste probali da se prijavite na oglas?

  • 11
konobar

Foto: Pixabay

Da je danas biti konobar veoma popularno zanimanje, poznato je svima. I to ne zbog posla kao takvog nažalost, već zbog nedostatka radnika. Naši ugostitelji muku muče da pronađu radnike u sektoru, pa se ne libe da nude "kule i gradove" da bi sastavili mesec sa istim radnikom.

I plate su skočile u tom sektoru. Mnogi kažu "veštački". S druge strane, oni koji su angažovani na tom i sličnom poslu ističu da majtori zanata i moraju da primaju veću platu od prosečne jer to "krvav lebac".

Koliko ta rasprava ide daleko videli smo na primeru oglasa koji je postao viralan ovih dana, a tiče se upravo zarada u ugostiteljstvu.

Naime, jedan poslodavac traži tri radnika i to za poziciju konobara gde se nudi plata 50.000 do 60.000 dinara, mesto radnika za pečenje mesa ispod sača, s platom od 80.000 dinara, dok za radnika na roštilju nudi platu od 70.000 dinara.

Mi smo pokušali da dođemo do poslodavca kako bismo se raspitali da li je imao uspeha u pronalasku radne snage, kao i da li je saglasan sa ocenom da je preterao u ponudi kada je reč o isplati. 

Međutim, nismo imali uspeha. Na dva broja telefona je nemoguće dobiti nekog, jer prvi broj nije u funkciji, dok nam na drugi niko nije odgovarao. Ni pismeno, ni usmeno. Jedino smo saznali da dotični gazda posluje u Novom Sadu.

Pitamo se onda, kako budući potencijalni radnici da se jave na ovaj primaljiv oglas?

Podsetimo, vlada nedostatak radne snage  u Srbiji i svetu. Ugostitelji posebno vape dok traje sezona pa mnogi odlaze na rad u inostranstvo. Tako nedostaju najviše konobari, kuvari, zanatlije...

Kada govorimo o Srbiji, u ugostiteljskom sektoru, koji podrazumeva pripremu i isporučivanju hrane radilo je pre perioda COVID-19 negde oko 70.000 prijavljenih i dodatno između 30.000 i 40.000 neprijavljenih radnika.

U trenutku kada su se društva i ekonomije zatvorile početkom 2020. godine, u Srbiju se vratilo oko 36.000 ljudi iz ugostiteljskih objekata kao i sa kruzera i brodova, rekao je sagovornik Telegraf Biznisa, o čemu možete da čitate u našem posebnom tekstu.

Koliko zaista zarađuju konobari u Srbiji?

 

Možemo to da vidimo kroz primer i da uporedimo: Domaći radnici zarađuju tri puta manje nego nemački. To je zato što domaći lokali imaju niže profitne stope, kao i cene usluga. Osim toga, vrlo je verovatno da su bakšiši u Bonu znatno bolji nego oni u Beogradu.

Zaključak je i da konobar u Bonu obezbeđuje vlasniku tri puta veće prihode, pa prema nekim procenima, on bez bakšiša može da dođe do 1.500 evra neto zarade ili više, a konobar u Beogradu do 60.000 RSD. Ipak, ovo je prosek: prema aktuelnim podacima sajta infoplate.rs, plata konobara u Srbiji ide od 30.000 do 78.000 dinara.

Ako uzmemo da je prosečna zarada taman toliko, 50 do 60 hiljada dinara, ne računajući bakšiš, shvatamo da se po stanju na računu konobari ubrajaju u srednje plaćena zanimanja u Srbiji, ipak, tu je i faktor radnog vremena i vrste posle. Većina radi 6 dana u nedelji, po smenama.

Ako računamo i noćne klubove, onda je bakšiš veći, ali i šansa za potkradanje, o čemu se takođe mnogo puta raspravljalo na društvenim mrežama.

Ako računamo ugrubo, da konobar dnevno uzme 500 dinara bakšiša, a radi oko 25 dana u mesecu, onda dolazimo do iznosa od dodatnih 12.000 na kraju meseca, ili oko 100 evra na platu. Imajte u vidu da je ova računica vrlo proizvoljna i da može da varira nagore ili naviše, ali činjenica da bakšiš retko izostaje.

Ipak, moramo priznati da je davanje bakšiša nije toliko podrazumevajuće kao i Americi ili Evropi, gde se tačno zna: štaviše, u račun na kraju se odmah uračuna dodatnih 10 do 15 odsto. U našoj zemlji, gosti često budu uvređeni ako se od njih očekuje da daju bakšiš, kao i sami konobari koji ga neminovno očekuju.

Međutim, sugrađanima je zapalo za oko i to što ce različito zanimanje različito "ceni" na oglasu koji smo naveli kao primer.

Da li biste radili ove poslove i za koliko? Pišite nam u komentarima. 

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Djurovic

    15. septembar 2021 | 15:25

    Prosecan konobar u beogradu sa platom i baksisem zaradjuje izmedju 100 i 120 hiljada. Na losijim mestima ispod 80000 nije sa baksisem a na dobrim ide i preko 150 000 sa baksisem

  • S

    15. septembar 2021 | 15:42

    To i nije neka plata. Moj muz je dok smo se zabavljali radio kao sanker u restoranu. Plata mu je bila 800e,a baksis mesecno oko 1500e.

  • Nebojša Berak

    15. septembar 2021 | 17:59

    Bez ambicije NEMA. DOSTIGNUĆA. Srbija nema radne snage, a poslove konobara rade u 80% slučajeva oni koji imaju 2 šake i nula mozga, vaspitanja i ispod NULE ZNANJA. A bitno je da traze plate i kukaju kako im je svega malo, a kakvi su to likovi govori cinjenica sto pristaju da rade za minimalac ZVANIČNO, a posle kukaju na zdravstvo, skolstvo, policiju i druge opste oblasti koje im omogucuju kvalitetan i bezbedan zivot. Njihove AMBICIJE SU NULA, a samim tim i dostignuća. Isto se odnosi na tzv majstore sto peku roštilj, znanje nula, obrazovanje nula. Bakšiš ne utiče na penziju i kreditnu sposobnost. Nema 5% restorana, fast food, pekara gde NE RADE ZA MINIMALAC ZVANIČNO I AKO NA TO PRISTAJU ONDA SU U SVAKOM POGLEDU NULE SA NULA ZNANJA I OBRAZOVANJA I NULA AMBICIJA, SAMIM TIM I DOSTIGNUĆA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>