• 1
 ≫ 

Zašto se pohod Maskove kompanije u svemir razlikuje od drugih? Ko čini posadu i koja je misija

 ≫ 

Lansirna rampa u NASA svemirskom centru Kenedi, na Floridi, bila je jako osvetljena reflektorima sinoć

  • 1
Elon Musk, Ilon Mask Foto: Tanjug/AP

Raketa SpaceX-a, kompanije koju je osnovao Ilon Mask, poletela je juče uveče u orbitu, sa četiri člana posade, a napominje se da nijedan od njih nije profesionalni astronaut.

Time je započeta prva misija putovanja u kosmos gde su posada, zapravo, turisti.

Podsećamo, ovog leta su sličnim akcijama ispisali istoriju još dvojica milijardera, a to su Britanac Ričard Brenson i Amerikanac Džef Bezos.

Takođe, kako smo nedavno pisali, svemirska kompanija Džefa Bezosa, Blue Origin (Blu Oridžin), tuži NASA zbog odluke o dodeljivanju ugovora koji predviđa izgradnju sistema za sletanje (koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu najranije 2024.) - kompaniji SpaceX.

Lansirna rampa u NASA svemirskom centru Kenedi, na Floridi, bila je jako osvetljena reflektorima sinoć, piše CNN i dodaje da se nešto posle 20 časova upalilo devet motora rakete, kako bi se vinuli u nebo i usput napravili "svetlosni šou".

Nakon dostizanja orbitalne brzine - više od 17.000 milja na sat - kapsula koja je prevozila četiri putnika odvojila se od rakete i počela da manevrira prema orbiti. U ovom timu amatera je i jedan milijarder koji je sam finansirao misiju, zatim osoba koja se izborila s rakom, nastavnik na lokalnom fakultetu i zaposleni u kompaniji "Lockheed Martin".

Posada će ostati u kapsuli tri dana, dok leti kroz orbitu, pre nego što se vrati na obalu Floride u subotu. Naredna tri dana putnici će plutati oko kapsule dok ona kruži oko planete svakih 90 minuta, putujući brzinom većom od 17.500 milja na sat, a istovremeno će uživati u panoramskom pogledu na Zemlju.

Satelit svemir Foto: Pixabay/ Ilustracija

Splashdown je trenutno zakazan za sletanje u subotu, ali to bi se moglo promeniti ako vremenske prilike ili drugi problemi izazovu raniji ili kasniji povratak. Kapsula je snabdevena hranom i zalihama za oko nedelju dana. Dodaje se da je ovo tek treće lansiranje posade sa američkog tla u poslednjoj deceniji.

SpaceX se nada da će ovo biti prva od mnogih sličnih turističkih misija, koje će otvoriti put ka budućnosti kada će biti "uobičajeno leteti u svemir".

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>