• 1

Mogul koji je izgubio skoro 30 milijardi dolara: Niko na svetu nije prošao tako loše

Niko nije izgubio za godinu dana koliko je on

  • 1
Pinduoduo, Colin Huang Kolin Huang / Printskrin: Youtube/CNBC Television

Kineski mogul Kolin Huang izgubio je 27 milijardi dolara. Preciznije, izgubio je za godinu dana više nego bilo ko drugi na svetu.

Huangovo bogatstvo palo je za više od 27 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, nakon što su deonice njegove kompanije Pinduodu pale jer je Kina oborila internet gigante. To je najveći pad među 500 članova indeksa.

Ujedno, on je najupečatljiviji primer kako se plima promenila za klasu milijardera u Kini, jer predsednik Si Đinping poziva na „zajednički prosperitet“ među kompanijama u privatnom sektoru u zemlji. Akcije Pinduodua (PDD) ove godine pale su više nego Alibabine ili Tenkentove.

Prihodi kompanije pali su 44% ove godine, dok je, poređenja radi, Alibaba imala pad od 33%. Tenkentove akcije oslabile su 18% ove godine u Hong Kongu.

Huang, koji je vlasnik 28% PDD-a, osnovao je Pinduoduo osnovao 2015, dakle, za samo pet godina napravio je bum na tržištu, a svemu je pojačano doprinela i trenutna situacija s koronom, odnosno karantinom, jer su ljudi masovno šopingovali onlajn.

Brzo ga je pretvorio u giganta e-trgovine. Godišnji broj aktivnih korisnika popeo se na 788 miliona u decembru, što je premašilo 779 miliona korisnika na Alibabinim internet tržištima.

Tržišna vrednost kompanije dostigla je vrhunac od 178 milijardi dolara pre nego što je pala na oko 125 milijardi dolara. Ona je prošlog meseca prijavila svoj prvi kvartalni neto profit kao javno preduzeće.

Huang, koji sada vredi oko 35 milijardi dolara, prošle godine je napustio funkciju izvršnog direktora, a u martu je podneo ostavku na mesto predsednika.

Huang je najpre radio kao pripravnik u Majkrosoftu, a potom tri godine kao inženjer u Guglu. Kako je rekao u blogu, 2016, te tri godine su bile dragocene za njega, možda čak i presudne da postane ono što je danas, jer mu je ta "kompanija dala više nego što je očekivao".

Pinduoduo nudi opciju koja se zove "team buying", a podrazumeva da potrošači zajedno kupuju više stvari po nižim cenama. Pored toga, mogu da igraju igrice na sajtu, za šta ponekad budu nagrađeni u vidu besplatnih poklona.

Inače, od 10 milijardera sa najvećim padom neto vrednosti ove godine, šest je iz Kine.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    17. septembar 2021 | 14:44

    Evo mnogo sam se nasekirao sto mu je bogatstvo opalo za 33% a to je 27 milijardi dolara!Sta će on jadan sa samo jos nekih 54,55 milijardi?Kako će da prezivi?P treba struja da se plati,hrana,racuni,zimnica knjige za decu....dajte sms...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>