• 17

Srbija je pre 30 godina skupo plaćala gas preko Mađarske, kolo se okrenulo: Koliko danas mi možemo njima?

Ranije smo skupo plaćali tranzit kroz Mađarsku, dok je sada pitanje koliko mi možemo da naplatimo njima?

  • 17
Srbija, Mađarska, tranzit gasa, gasovod, cevi

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Mađarska dobija gas iz Ukrajine i danas, ali još se ne zna preko koje kompanije. Time je smirena tenzija koja je počela prethodnih dana.

Energetska kriza nadvila se nad celim svetom, ali Srbija izgleda dobija šansu da nešto i zaradi. Konkretno, trenutno, može da naplati tranzit ruskog gasa Mađarima, kao što je to nekada bilo obrnuto.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Telegraf Biznis da je geopolitika gurnula cenu gasa visoko, i da će od umeća igrača na tržištu zavisiti kome će ova zima biti hladna.

No, šta se to trenutno dešava s gasom?

 

Evropske cene prirodnog gasa se kreću iznad rekordnih 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Stručnjaci očekuju da će cene gasa nastaviti da rastu i oboriti nove rekorde ako se trenutna nestašica robe na evropskom tržištu ne obuzda uoči predstojeće zime.

Analitičari pripisuju poskupljenje post-pandemijskom povećanju potražnje za prirodnim gasom u kombinaciji sa nedovoljno napunjenim skladištima gasa u Evropi.

Srbija je, kažu nadležni, tešku krizu predupredila istorijskim dogovorom sa Rusima, a konačno je potekao gas, kroz gasovod dužine 400 kilometara kroz našu zemlju. Time, Srbija postaje tranzitna zemlja za gas.

Šta je s Mađarima?

 

Ruski Gasprom, prema dugoročnom sporazumu sa Budimpeštom o snabdevanju gasom koji je stupio na snagu u petak, sada isporučuje gas Mađarskoj preko Srbije i Austrije, umesto preko Ukrajine. FGSZ je potvrdio da je 1. oktobra na cevovodu u Srbiji pušten u rad novi interkonektor.

Iz FGSZ-a su naveli da, pored Gasproma, Mađarskoj gas isporučuju desetine firmi preko različitih ruta, od kojih je jedna i ukrajinski gasovod.

Nezadovoljstvo zbog novog mađarskog gasnog sporazuma sa Gaspromom prelilo se u bilateralni spor između Kijeva i Budimpešte, čiji su odnosi već zaoštreni povodom upotrebe mađarskog jezika u ukrajinskim školama.

Kako Srbija može da profitira?

 

Otvaranje gasovoda u Srbiji

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Mađarska je ogroman potrošač gasa, a naša zemlja uvozi manje. Ranije smo skupo plaćali tranzit kroz Mađarsku, dok je sada pitanje koliko mi možemo da naplatimo njima?

- Kada smo mi ranije ugovarali cenu gasa preko Mađarske, a to je bilo davno, pre 30 godina, u to vreme postojao je Sovjetski savez kao i Varšavski pakt. Mađarska je bila u sličnoj situaciji kao mi sada. Tada, naša strana je dogovoarala cenu s Mađarima i puštena je viša cena nego što bi bilo normalno kako se to računalo u tadašnje vreme - priča za naš portal Vuletić.

Kako ističe, to je međutim danas drugačije i dodatno, Srbija sada direktno ugovara cenu s Mađarskom, ne putem posrednika ili trećih strana. 

- Na 1.000 kubika, cena je oko 3 dolara, verujem da ćemo tako naplatiti. Ranije su važili drugi uslovi, sada su ipak to tržišni i korektniji nego pre - dodaje nam Vuletić.

Prema njegovim rečima, situacija je za našu zemlju povoljna.

- Setite se pre nekoliko godina kada je Ukrajina stopirala tranzit iz hira, i Evropa ostala bez gasa iz tog tranzita -  mi smo morali da se snalazimo i da kupujemo gas po nenormalnim cenama i raznih skladišta. Zašto bismo se sada vezivali za nekog ko je nepredvidiv ukoliko imamo svoj gasivod koji je nov, dobar, moderan i ne zavisimo ni od koga - napominje Vuletić.

Zašto gas skače i dalje?

 

Govoreći o visokim cenama gasa na berzama, Vuletić navodi da je gas roba koja je trenutno u fokusu političara, ali i da ga nema dovoljno. 

- Gas je geopolitika, tako da je ona najveći faktor što je gas otišao u tolike razmere cena - navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, dugoročni ugovor koji su sklopili Srbijagas i Gasprom predviđa nabavnu cenu gasa za Srbiju od 260 dolara za 1.000 kubnih metara. Maloprodajna cena prirodnog gasa u Srbiji za domaćinstva u ovom trenutku iznosi oko 37 dinara po kubnom metru.

Video: Trči, Bajatoviću! Vučić naredio da direktor Srbija Gasa dotrči da bi ga preslišao oko cene gasovoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Саша

    4. oktobar 2021 | 13:52

    Ми нисмо способни да чувамо своје интресе тако да ништа од тога.

  • Ime

    4. oktobar 2021 | 13:42

    Za nas gradjane je isto..

  • Miki

    4. oktobar 2021 | 13:47

    Valjda isto skupo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>