• 2

Najkvalitetniji ugalj u Srbiji tri puta jeftiniji od drva

Kop je na Pešteru, na 1.000 metara nadmorske visine

  • 2
Temoelektrana ugalj kop energetika ruda rudnik

Foto: Shutterstock

Jedna od najkvalitetnijih vrsta mrkog uglja nalazi se na Pešterskoj visoravni i smatra se u našoj zemlji za jedno od najvećih najvećih ležišta ovog energenta, a pored izuzetnog kvaliteta, taj ugalj je skoro tri puta jeftiniji od drva.

Vlada Srbije cenu uglja nije menjala osam godina i ona i danas sa PDV-om iznosi 6.262 dinara po toni.

"Gledajući energetsku vrednost, jedna tona uglja zamenjuje tri kubna metra drva. Ali, cenu određuje Vlada Srbije i ona nije menjana osam godina", objašnjava za Tanjug direktor rudnika uglja Štavalj Marko Turković.

Ovaj rudnik nadomak Sjenice, koji posluje u okviru JP Resavica, proizvodi najvalitetniji "ekološki ugalj" na teritoriji zemlje, istakao je Turković. Inače, u okviru JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica posluje devet rudnika.

"Kop je na Pešteru, na 1.000 metara nadmorske visine, na sjeničkom basenu, gde je do sada istraženo i overeno 245 miliona tona mrkog uglja", napominje Turković.

On, takođe, objašnjava zašto je u pitanju "ekološki" i najispravniji ugalj te navodi da je daleko ispred kvaliteta lignita koji se nalazi na Kosovu, u Kolubari i u Kostolcu.

"Ekološki ugalj je zbog niskog postotka sumpora - 0,1 odsto i negde osam do 11 odsto pepela. Kada se uzme u obzir činjenica da rudnik u Pljevljima eksploatiše ugalj sa blizu 30 odsto pepela i dva odsto sumpora, može se sa sigurnošću reći da je kod nas posredi ekološko gorivo", kaže sagovornik Tanjuga.

U rudnicima Resavice, koji greju 90 odsto gradova Zapadne Srbije, trenutno je zaposleno 420 ljudi, što nije dovoljno te je konkurs za radna mesta stalno otvoren. Inače, rudnici iz sistema Resavice dobili su novi menadžment, na čelu sa Sašom Spasićem, od kojeg se očekuje da ulije "novu krv" u poslovanje i radi na popravljanju standarda rudara i svih drugih aspekata poslovanja.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Ratar

    6. oktobar 2021 | 15:50

    Samo ugalj, nikad drva. Nikad problema imo nisam

  • Johan

    6. oktobar 2021 | 17:00

    Jedno 5 nuklearki i rešen problem čiste energije vodenice,solarijumi i zrakomlati mačku o rep.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>