• 0

MMF stao uz svoju šeficu: "Nije kriva za Duing biznis listu"

Georgijeva, koja je kategorično negirala bilo kakvu ličnu ulogu u nameštanju podataka za "Duing biznis" izveštaj, pozdravila je odluku Izvršnog odbora MMF-a

  • 0
Biznismen, dijagrami

Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond je saopštio da ima "puno poverenje" u vođstvo svoje izvršne direktorke Kristaline Georgijeve, odbacivši optužbe da je ona, u vreme dok je bila na čelu Svetske banke, uticala na izmenu podataka za "Duing biznis" listu u korist Kine.

"Nakon što je sagledao sve predočene dokaze, Izvršni odbor potvrđuje svoje puno poverenje u vođstvo generalne direktorke i njenu spremnost da nastavi da efikasno obavlja svoje dužnosti", navodi se u saopštenju MMF-a.

Fond je ocenio da argumenti izneti u okviru istrage o nameštanju podataka za publikaciju "Duing biznis" Svetske banke, "nisu ubedljivo dokazali da je generalna direktorka imala neprimerenu ulogu“ u toj aferi.

Gergijeva je na čelu MMF-a od oktobra 2019. godine, a pre toga je od 2017. bila na funkciji šefa Svetske banke.

Ministarka finansija SAD-a Dženet Jelen je, u odvojenom saopštenju, navela da bez "daljih direktnih dokaza u vezi sa ulogom Georgijeve nema osnova za promenu rukovodstva MMF-a".

Rojters, međutim, izveštava da je Jelenova, upozorila da će pomno pratiti dalje aktivnosti Georgijeve u MMF-u i procenjivati sve nove činjenice ili nalaze, te pozvala na proaktivne korake za jačanje integriteta i verodostojnosti podataka te međunarodne finansijske institucije.

Georgijeva, koja je kategorično negirala bilo kakvu ličnu ulogu u nameštanju podataka za "Duing biznis" izveštaj, pozdravila je odluku Izvršnog odbora MMF-a i izrazila zadovoljstvo što su se članovi tog tela složili da su optužbe protiv nje neosnovane.

Etički komitet Svetske banke angažovao je advokatsku firmu VilmerHale da istraži nepravilnosti vezane za pripremu podataka za pubikaciju "Duing biznis" i da ispita potencijalnu ulogu svoje tadašnje direktorke Kristaline Georgijeve u nameštanje pokazatelja kojima je favorizovana Kina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke