• 5

Skok cena nafte na 100 dolara sasvim moguć: Putin odbacuje optužbe da namerno zavrću slavinu

Ove godine biće povećane isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu

  • 5
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je do aktuelne energetske krize dovelo više faktora, uključujući rast cena gasa u Aziji zbog čega se gas iz Evrope "odlio" tamo, zatim smanjene isporuke tečnog prirodnog gasa iz SAD-a i drugih zemalja, s izuzetkom Rusije, te stanje na trržištu nafte koje još uvek nije dovedeno u ravnotežu.

U obraćanju na otvaranju konferencije "Ruska energetska nedelja", Putin je ponovio da je Rusija spremna da obezbedi veće snabdevanje Evrope gasom ako joj bude dostavljen takav zahtev, odlučno odbacujući optužbe da Moskva namerno ograničava isporuke iz političkih motiva.

"Ako od nas bude zatraženo da dodatno povećamo isporuke, spremni smo za dodatno povećanje. Neće biti odbijen, niko", rekao je ruski predsednik.

Kremlj je više puta do sada demantovao da Rusija namerno zadržava isporuke gasa kako bi izvršila pritisak da se ubrza dobijanje regulatornih dozvola za puštanje u rad novog gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Putin je kao "potpunu besmislicu" odbacio izjave da Moskva koristi energiju kao političko oružje.

On je takođe rekao da bi puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 doprineo smirivanju gasne krize i smanjenju cena gasa u Evropi, ali da nemački regulatori zbog birokratskih procedura još nisu dali potrebne dozvole da taj cevovod proradi.

Nastavak isporuka ruskog gasa preko Ukrajine posle 2024. godine, prema njegovim rečima, predstavlja ekonomsko pitanje i teško je dati bilo kakvo obećanje budući da Evropa planira da smanji upotrebu ugljovodonika u budućnosti.

On je, međutum, najavio da će ove godine biti povećane isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu.

Putin je naglasio da njegova zemlja ne želi vrtoglavi rast cena nafte i da volatinosti na tom tržištu i poskupljenje "crnog zlata" nisu u interesu Rusije, ali je dodao da je skok cena nafte na 100 dolara po barelu sasvim moguć.

Prema njegovim rečima, gruoa OPEK+ učinila je sve da stabilizuje tržište nafte, ali se ono još uvek nije vratilo na pretkrizni nivo, što iziskuje napore kako bi se proizvodnja dovela u sklad s potrebama tržišta.

Napomenuo je da je sporazum alijanse OPEK+ spasio mnogo radnih mesta u SAD-u, i izrazio zahvalnost bivšem ameručkom predsedniku Donaldu Trampu na saradnji u rešavanju situacije na naftom tržištu.

Putin je saopštio takođe da je Rusija postigla celovit dogovor o izgradnji drugog gasovoda prema Kini preko Mongolije.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. oktobar 2021 | 18:29

    EU PLACA CEH POSLUSNOSTI AMERICKE GLUPOSTI !!!

  • PRC

    13. oktobar 2021 | 18:25

    EU kako vam se sviđaju ruske sankcije? 😜😜😜

  • Barni

    13. oktobar 2021 | 17:01

    Kad su arapi i ameri dizali cenu nafte na dnevnom nivou, onda je sve bilo u redu? E, sada, gospodo zapadnjaci, plaćajte poslušnost amerima koji su pre godinu dana obezbedili rezerve nafte po bagatelno niskoj ceni kupujući je upravo od rusa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>