• 0

Privreda SAD i dalje se "guši": Trgovinski deficit skoro 100 milijardi dolara

Izvoz robe je pao za 4,7 posto, a uvoz za 0,5 procenata

  • 0
Bela tehnika, online trgovina

Foto: Shutterstock

Američki spoljnotrgovinski robni deficit porastao je u septembru za 9,2 posto usled pada izvoza, što nagoveštava da će se trgovina verovatno, ponovo, negativno odraziti na stopu privrednog rasta za treći kvartal.

Deficit u robnoj razmeni SAD sa svetom dostigao je prošlog meseca 96,3 milijarde dolara, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters.

Izvoz robe je pao za 4,7 posto, a uvoz za 0,5 procenata.

Izveštaj, koji dolazi uoči objave podataka o bruto domaćem proizvodu za treći kvartal, takođe pokazuje da su zalihe u veleprodaji posle za 1,1 odsto u septembru, dpk su u maloprodaji pale za 0,2 posto, pod uticajem oštrog smanjenja zaliha kod trgovaca automobilima od 2,4 procenta, jer je globalna nestašica čipova podrila proizvodnju motornih vozila.

Ne računajući automobile, zalihe u maloprodaji, koje ulaze u obračun BDP-a, porasle su za 0,6 posto.

Prema Rojtersovoj anketi, ekonomisti ocenjuju da će međugodišnji rast američkog BDP-a u trećem kvartalu verovatno iznositi 2,7 procenata, što je znatno usporavanje u odnosu na stopu od 6,7 posto zabeleženu u drugom tromesečju.

Spoljna trgovina koči rast američkog BDP-a već godinu dana, dok je doprinos zaliha proizvodu negativan dva kvartala zaredom.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>