• 0

Ministarka Jelen o krizi u SAD: "Ne mislim da nam se ekonomija pregrejava"

Prošlonedeljni američki zvanični podaci su pokazali da je potrošnja stanovništva u SAD znatno porasla u septembru

  • 0
US Supreme Court SAD Amerika Sud Foto: Shutterstock

Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, izjavila je danas da "ne misli kako se ekonomija SAD pregrejava", dodajući da je viši rast inflacije nego poslednjih godina povezan sa poremećajima zbog pandemije kovid-19.

- Ne bih rekla da se američka ekonomija trenutno pregrejava. I dalje imamo pet miliona radnih mesta manje nego pre pandemije, učešće radne snage je opalo, a razlozi za to su vezani za pandemiju - rekla je Jelenova na konferenciji za novinare u Dablinu, a prenosi Rojters.

Ona je ocenila da će se ograničena ponuda radne snage i uska grla u snabdevanju ublažiti sa stavljanjem pandemije pod kontrolu.

Prošlonedeljni američki zvanični podaci su pokazali da je potrošnja stanovništva u SAD znatno porasla u septembru, što zajedno sa padom broja korona slučajeva i oporavkom poverenja potrošača nagoveštava povećanje ekonomske aktivnosti u poslednjem kvartalu ove godine.

Uprkos sve širim inflatornim pritiscima, Jelenova je ponovila da smatra da je "rast cena prolaznog karaktera". Prema njenim rečima, u SAD je doško do skoka potražnje za trajnim dobrima u vreme kada je teško nabaviti materijal za proizvodnju nekih od tih dobara, što se odrazilo na cene.

- Verujem da će se, kako budemo prevazilazili pandemiju, ovi pritisci ublažiti i u tom smislu smatram da je inflacija prolazna i da nemamo privredu koja će se dugoročno posmatrano pregrevati - rekla je američka ministarka finansija.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>