• 2

Vozači sve više plaćeni: Popularne platforme za prevoz putnika i dalje ne spuštaju cene

Problem s deficitom radne snage pogađa i druge sektore, a konkretan primer je ugostiteljstvo

  • 2
vozač

Foto: Freepik

Poznate platforme za prevoz putnika, Uber i Lift (Lyft), još uvek ne spuštaju cene svojih usluga, a poznato je i zašto.

Naime, Amerikanci koji preferiraju vožnju Uberom ili Liftom i dalje se suočavaju sa povišenim cenama zbog nedostatka vozača - i to je najnoviji primer kako "zategnuto tržište rada" košta potrošače više, a istovremeno povećava plate za radnike.

Uber i Lift su očekivali da će se većina vozača vratiti na posao, nakon što su savezne naknade za nezaposlene istekle širom zemlje u septembru. Ali, to se dešava usporeno.

Cene usluga su tek neznatno pale u odnosu na svoje letnje maksimume. To znači da vozači zarađuju više nego početkom ove godine, pre nego što je široko rasprostranjena dostupnost vakcina ubrzala ponovno otvaranje privrede nakon lokdauna, piše WSJ.

Cene Ubera i Lifta direktno su vezane za ponudu vozača, navode ove dve kompanije.

Podsećamo, problem s deficitom radne snage pogađa i druge sektore, a konkretan primer je ugostiteljstvo - konobari su sve manje voljni da se vrate starom poslu. Takođe, Britanija nedeljama kuburi s manjkom vozača kamiona.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Korupcija

    2. novembar 2021 | 18:26

    A u Smederevu haos rad na crno u taxi prevozu korumpirana opstina od strane vlasnika udruzenja samo cuti i gleda... Da je postenih gradonacelnika drzava Srbija bi jos vise napredovala al je takv sistem da korupciji nema maha....

  • DRagutin

    3. novembar 2021 | 06:04

    Da da Bog da im se niko ne vrati na posao jer su Uber I Lift otimači para na ledjima vozača koji daju svoj auto u taj posao a Uber ili Lift ga odere 25-30%... Pa nije narod širom sveta lud! Stavili ljudi na papir i kada su videli koliko čega odustali, što se dalo očekivati! U USA vozač Ubera dobija 0.88~88din $ po milji (1,6km) cirkus! Cena kao u manjem gradu u Srbiji ! A troškovi života +održavanje tog auta o tome bolje da ne pričam...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>