• 0

Žele da zaštite radnike na daljinu: Internet i struju mora da plaća poslodavac

Odobrenje novih mera je jedan od poslednjih poteza koji je parlament Portugala preduzeo pred raspuštanje zbog vanrednih izbora u januaru

  • 0
pas, kuče, posao, devojka i ljubimac na poslu Foto: Shutterstock

Dok svet i dalje polemiše o tome kada, kako i da li uvesti rad od kuće - kao moguće trajno i zakonom oblikovano rešenje u post-kovid sferi, neke vlade, skupštine i firme idu i korak dalje.

Naime, portugalski parlament je usvojio nove regulative o radu od kuće, sa ciljem da se oni zaposleni koji tako funkcionišu, maksimalno zaštite dok obavljaju svoj posao van radnog prostora.

Aktuelne norme odnose se na to da su poslodavci obavezni da radnicima nadoknade troškove vezane za struju i internet koje troše, a biće i kažnjeni ukoliko se ustanovi da remete privatnost svog osoblja ili njihovih porodica.

Iz portugalskog parlamenta navode da je ova reakcija, zapravo, odgovor na sve više rastući trend rada na daljinu. Kako su u nastavku istakli, "vidi se korist rada od kuće, ali je neophodno prilagoditi i radne zakone".

"Kompanije treba da izbegavaju kontaktiranje radnika van radnog vremena, osim usled vanrednih okolnosti. Radnici treba da se sastaju sa nadređenima na najmanje svaka dva meseca, kako bi se izbegao osećaj izolovanosti", navodi se u regulativama, i dodaje da će kompanije koje ne budu poštovale nova pravila - biti suočene s novčanim kaznama.

Odobrenje novih mera je jedan od poslednjih poteza koji je parlament Portugala preduzeo pred raspuštanje zbog vanrednih izbora u januaru.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>