• 0

Ovakve cene ne pamte od 1990. godine: Štednja građana opada

Paralelno s rastom cena - došlo je i do povećanja potrošnje stanovništva u posmatranom mesecu

  • 0
novčanik

Foto: Freepik

Potrošačke cene u Sjedinjenim Državama porasle su u oktobru za 5,0 posto, u odnosu na isti mesec 2020. godine, što je najviša međugodišnja stopa od novembra 1990, prema aktuelnim podacima Ministarstva trgovine.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promenljive cene hrane i energije i koju pomno prate kreatori monetarne politike Federalnih rezervi, takođe je ubrzala rast dostigavši u oktobru 4,1 procenat međugodišnje, što je takođe njen najviši nivo od januara 1991, prenosi CNBC.

Paralelno s rastom cena - došlo je i do povećanja potrošnje stanovništva u posmatranom mesecu, od 1,3 procenta, što je rezultat porasta ličnih primanja od 0,5 odsto, dodaje američki medij.

Potrošnja stanovništva, koja čini 70 posto ameičke ekonomske aktivnosti, u fokusu je ekonomista koji smatraju da će njena snaga podići ukupan privredni rast u poslednja tri meseca ove godine. Što se tiče oktobarske inflacije, njen rast je najviše odraz skoka cena energije koje su za 30,2 procenta veće nego pre godinu dana.

Cene hrane su, dodaje se, porasle za 4,8 posto međugodišnje. U sektoru usluga cifre su ojačale za 6,3 odsto, isto kao u septembru, dok su cene ostale robe povećane za 7,3 procenta u odnosu na 6,4 odsto u prethodnom mesecu. Lična štednja Amerikanaca je u oktobru iznosila 1,32 biliona dolara i manja je nego septembru, kada je iznosila 1,48 biliona dolara.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>