• 0

"Ne jurite svoje targete, nego smanjite troškove": Mask opet pisao mejl zaposlenima

Uprkos problemima s isporukom, kompanija beleži rast prodaje. Čini se da kupcima ne smeta da malo duže cekaju na svoje vozilo

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Usred tekućih ograničenja u lukama i rastućih troškova isporuke, izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, obavestio je zaposlene u petak, putem mejla u koji je CNBC imao uvid, da istraže načine za smanjenje troškova isporuke električnih vozila kupcima, umesto što užurbano isporučuju narudžbine u poslednjem trenutku - u želji da ostvare prodajne ciljeve na kraju kvartala.

Ove godine, Tesla se borila da isporuči nove automobile kupcima u SAD u skladu sa prvobitno obećanim rokovima. Kao što je CNBC ranije izvestio, neki Teslini kupci mesecima su čekali na isporuku, zbog čega su rentakar plaćali iz svog džepa, kao i aplikacije preko kojih su zakazivali vožnju, i morali su da se ponovo prijave za pozajmice zbog propuštenih rokova.

Ovaj div, specijalizovan za električna vozila, nije jedini koji ostavlja kupce da čekaju duže nego što bi trebalo. Prošle nedelje, na primer, "Rivian Automotive" je obavestio one koji su rezervisali svoje sportsko terensko vozilo - R1S, o kašnjenju isporuke.

Ipak, prodaja je ove godine porasla kada je reč o Tesli. Isporuke vozila iznosile su ukupno oko 500.000 u 2020. Tokom prva tri kvartala 2021, Tesla je već prijavio isporuke od 627.350 vozila.

Od početka tekuće godine, kompanija nije dala jasan cilj za isporuke vozila do kraja 2021, ali je ponovila svoje "labave" smernice koje se odnose na "50% prosečnog godišnjeg rasta isporuka vozila". Svakako se očekuje da prodaja ovih vozila nastavi uzlaznom putanjom, barem u Kini u ovom kvartalu.

Prema istraživanju Canalis-a, u Kini je prodato oko 1,3 miliona električnih vozila 2020. Kompanija je predvidela da će taj broj porasti na 1,9 miliona e-vozila do kraja ove godine u toj zemlji. Kina je i dalje najveće svetsko tržište za nove automobile, uz snažnu vladinu podršku za električni pogon.

Video: Počeo Crni petak: Ima li gužvi u beogradskim tržnim centrima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>