• 13

Ako vam je nelegalan objekat na trasi auto-puta imate pravo da tražite pare od države: Evo šta kaže novi Zakon

Pitanje legalizacije bi uskoro opet trebalo da se nađe pred poslanicima

  • 13
Eksproprijacija zemljišta

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Zakon o eksproprijaciji je u fokusu javnosti poslednjih nedelja, a dok se ne usvoji, pogledajmo i neke njegove odredbe koje su veoma zanimljive. Jedan član donosi pogodnosti za one koji su zapravo nelegalni. Prostim tumačenjem, vlasnik takvog objekta ima pravo na nadoknadu. I to kao i da je objekat legalan.

Naravno, to se odnosi na one objekte koji su na trasi auto-puteva ili drugih infrastrukturnih projekata od državnog značaja.

Reč je o članu 43. tog zakona, koji ima stav koji glasi:

- Kada je predmet eksproprijacije zemljište na kome je izgrađen objekat suprotno zakonu za koji nije okončan postupak ozakonjenja, vlasnik takvog objekta ima pravo na naknadu za izgrađeni objekat u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta - navodi se u nacrtu.

Ostaje da se vidi da li će ostati sve odredbe ovog zakona, jer je i sam predsednik, upitan da li je potpisao Zakon o eksproprijaciji, rekao da verovatno hoće.

- Ono što sam pročitao jutros, čini mi se da ništa nema protiv Ustava Srbije. Još nisam potpisao ali sam pročitao sam tri različita mišljenja, tražiću dodatnih mišljenja, a onda ću doneti odluku - najavio je Aleksandar Vučić.

Podsetimo, pitanje legalizacije bi uskoro opet trebalo da se nađe pred poslanicima, a samo u Beogradu ima oko pola miliona nelegalnih nekretnina.

Kako bi se sprečili investitori da grade na divlje, godinama unazad pooštreni su uslovi kojima se to sprečava. Ipak, oduvek je bilo onih koji su zaoblazili te propise verujući da će na kraju moći da dobiju papire za svoj objekat. Tako smo došli do te ogromne cifre samo za prestonicu.

- U to ubrajamo poslovne i stambene objekte, kao i pomoćne, poput garaže ili magacina. Praksa izbegavanja legalizovanja je postojala davno, a toga je sada u Beogradu sve manje jer su i sami propisi koji se tiču nelegalne gradnje, a koja je sama po sebi krivično delo, kao i postupanja inspekcije, doveli do toga da se nelegalna gradnja smanji - rekao je za naš portal ranije Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za legalizaciju građevinskih objekata.

Šater, legalizacija

Foto: Shutterstock

Najveći problem investitora, prema rečima našeg sagovornika je motiv. Međutim, mnogi vlasnici su u ćorsokaku jer takve nekretnine ne mogu da proslede dalje, odnosno, to je najveća kočnica kada je reč o prometu nekretnina.

Iako ima onih koji se dovijaju na razne načine i ipak uglavnom putem dogovora uspeju da prodaju ili kupe takvu nekretninu, proveravali smo koliko je to realno moguće. Naročito kada imamo na umu činjenicu da je rast cena stanova i kuća sve veći i da se ne nazire stagnacija na tom atraktivnom tržištu.

Na koji način je moguće izvršiti promet nekretnine koja nije uknjižena, nema upotrebnu dozvolu, ili nije završena legalizacija? Čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa car

    30. novembar 2021 | 14:22

    Usvojili su zakon koji ukida privatnu svojinu, Rio Tinto jači od nejake Srbije.

  • Gbear

    30. novembar 2021 | 13:38

    Vazi samo za neke, meni su uzeli deo placa, proterali prugu I, evo skoro 10 godina kako nisu platili, a kamata ide..

  • Goca

    30. novembar 2021 | 17:27

    Znamo sve, nismo glupi, “Novi otpor” se jos nije dobro organizovao... Inace, moram da pojasnim eksproprijaciju na primeru. Ulica tesna, treba da se prosiri, vasa kuca smeta za 1,5m, uradi se eksproprijacija, srusi vam se kuca, vama daju odstetu za onih 1,5m. Razumete?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>