• 2

Putin: Ne želimo ekonomske zidine, ali hoćemo suverenitet

Putin je ocenio da rast bruto domaćeg proizvoda Rusije može da dostigne 4,2 posto

  • 2
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Rusija želi da ojača svoj ekonomski suverenitet a ne da gradi „ekonomsku tvrđavu“ i da „živi iza zidina te tvrđave“, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Kažu da smo stvorili ekonomsku tvrđavu, i dobro je ako tako kažu. Ali, mi ne težimo da gradimo tvrđave i da živimo iza njihovih zidina. Mi jednostavno povećavamo nivo našeg suvereniteta, uključujući i ekonomski, i naravno da ćemo se i dalje truditi da to činimo", rekao je Putin na Investicionom forumu "Rusija zove".

Ruski lider je istakao da će se jačanje ekonomskog suvereniteta postići, između ostalog, zahvaljujući saradnji i zajedničkom delovanju s ruskim partnerima širom sveta.

Putin je ocenio da rast bruto domaćeg proizvoda Rusije može da dostigne 4,2 posto do kraja 2021. godine, ističući da je ruska ekonomija već porasla iznad nivoa pre krize, podržana odgovornim, pravovremenim akcijama vlasti i preduzeća.

"BDP je u periodu januar-septembar 2021. porastao za 4,6 odsto. Očekuje se da će do kraja godine njegov rast biti na nivou od 4,2 odsto", rekao je ruski predsednik. Pozvao je strane investitore da veruju u ruski plan ekonomskog razvoja i da ulažu u različite projekte, naglasivši da se ruske vlasti zalažu za sprovođeje digitalne ekonomske transformacije i privlačenje potrebnih investicija za razvoj infrastrukture.

Šef ruske države je ocenio da se razvijena domaća naftna i gasna infrastruktura može koristiti za proizvodnju i isporuke "zelenog" vodonika na međunarodna tržišta.

„On je malo skuplji od običnog vodonika, ali je to generalno moguća i perspektivna oblast našeg razvoja u energetskom sektoru“, rekao je Putin.

Takođe je naveo da se udeo prihoda od nafte i gasa u državnom budžetu postepeno smanjuje iz godine u godinu zbog diversifikacije privrede.

Prema njegovim rečima, dugoročni prioritet je povećanje udela infrastukturnih investicija u nacionalnom BDP-u.

Osvrnuvši se na svetski privredni rast, lider Rusije je konstatovao da se globalna ekonomija postepeno oporavlja, ali da su stope njenog oporavka dovedene u pitanje zbog pojave omikron soja korona virusa.

Video: Vučić donosi vesti iz Rusije: Cena gasa nepromenjena, evo kolika je

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. novembar 2021 | 17:10

    Putin bi trebao biti sutra sinonim za buduce predsednike Rusije,stav i sablon po kome da se radi i cuva od neprijatelja Rusija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>