• 5

"Litijum je nafta 21. veka": Ministarka ističe da je to resurs neophodan za budućnost ekonomije

Mihajlovićeva, kako je saopšteno iz njenog kabineta, ponovila je da bi, u slučaju pokretanja rudnika, to bila podzemna eksploatacija, sa novim tehnologijama

 • 5
Zorana Mihajlović, poseta Gornje Nedeljice

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da je Srbija bogata kritičnim mineralnim sirovinama koje su neophodne za budućnost svetske ekonomije.

Mihajlovićeva je rekla da iako postoje dokazane rezerve litijuma, bora, bakra, zlata i drugih sirovina i da je njihova vrednost 250 milijardi evra, neće biti pokrenuti novi rudnici, ukoliko ne budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine.

„Bila sam u Gornjim Nedeljicama, tu mi je bilo i mesto, jer je trebalo da razgovaram sa ljudima koji žive tamo gde će, možda, jednog trenutka da se eksploatiše litijum. To što neki govore da sam promašila selo, to nije važno, važno je da ministar razgovara sa ljudima koji od raznih nadriekologa svakodnevno slušaju neistine. Ključno pitanje je da li ćemo iskoristiti činjenicu da smo bogati kritičnim mineralnim sirovinama i da li ćemo imati ne samo rudnik, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, ali samo pod uslovom da budu ispunjeni svi evropski i svetski standardi zaštite životne sredine“, rekla je ona gostujući u jutarnjem programu jedne domaće televizije.

Mihajlovićeva, kako je saopšteno iz njenog kabineta, ponovila je da bi, u slučaju pokretanja rudnika, to bila podzemna eksploatacija, sa novim tehnologijama, bez isparavanja sumporne kiseline i bez tečnog otpada.

„Sve što se bude radilo mora da bude u skladu sa zakonima koji su usklađeni sa EU. Ako sve tri studije pokažu da je sve u okviru tih standarda, onda ćemo raditi. Ukoliko pokažu drugačije, nećemo. Glavna poruka svima je da država neće uraditi ništa što je na štetu građana, životne sredine i ekonomije. Obišla sam porodicu u Gornjim Nedeljicama sa četvoro dece koja živi od poljoprivrede. Naravno da su zabrinuti jer slušaju razne tzv. ekologe da će nestati čitav prostor na kojem žive, što je laž. Istina je da je litijum nafta 21. veka i da želimo kompletan lanac proizvodnje - od rudnika, preko fabrike baterija, do fabrike električnih vozila. To će značiti povećanje BDP-a za više od 25% i više od 17 milijardi evra prihoda godišnje“, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva ja ponovila da nije potpisan nijedan ugovor ni sa Rio Tintom, koji u Srbiji istražuje od 2004. godine, o eksploataciji litijuma, a da će odluku o tome doneti građani pošto budu završene sve studije o uticaju na životnu sredinu.

Video: Vučić o Rio Tintu: Rešenja o kopanju su potpisana još 2004. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Petar

  Ko je ovaj iza nje sto se mrsti? Mora da joj je pomocnik?

  1
  0

  Podelite komentar

 • Laki

  Pa juče su pisali da je Mihailovićka smenjena?!!!🤔

  2
  0

  Podelite komentar

 • Ivko

  Ministarka mismo zaboravili ni vaseg miza ni onu aferu sto se zataskala.. Samo polako

  1
  0

  Podelite komentar

Google preporuke