• 0

Svetska ekonomija na putu da obori rekord: Sve bliže cifri od 100 biliona dolara

Istraživanje prikuplja ekonomske prognoze za 191 zemlju do 2036. godine, nalitičari kažu da je, uprkos pojavljivanju omikrona, "dosta poboljšan imunitet u mnogim zemljama"

  • 0
Covid 19, korona virus, koronavirus, Planeta, ekologija, Zemlja Foto: Pixabay

Globalna ekonomska proizvodnja će, prvi put u istoriji, sledeće godine premašiti nivo od 100 biliona dolara, uprkos dugotrajnim posledicama pandemije kovida-19.

To pokazuje novi izveštaj jedne konsultantske kuće sa sedištem u Velikoj Britaniji, a prenosi RT.

"Pre godinu dana smo se nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo. I u jednom smislu jesu. Sada očekujemo da će svetski BDP u dolarima u 2022. biti veći nego pre pandemije i da će dostići više od 100 biliona dolara, po prvi put. Prošle godine smo predviđali da će to biti dostignuto tek 2024.", naveo je Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), u svojoj godišnjoj tabeli Svetske ekonomske lige 2022. godine.

Istraživanje prikuplja ekonomske prognoze za 191 zemlju do 2036. godine. Analitičari kažu da je, uprkos pojavljivanju omikrona, "dosta poboljšan imunitet u mnogim zemljama, što omogućava manje stroga ograničenja".

Dodaje se i da veća ekonomska prilagodljivost znači manje "udarce", nego 2020. CEBR kaže da će inflacija biti pitanje broj jedan u narednim godinama.

- Važno pitanje za 2020. je kako se svetske ekonomije nose sa inflacijom, koja je sada dostigla 6,8 odsto u SAD - rekao je zamenik predsednika, Daglas Mekvilijams, a citira Rojters.

Prema izveštaju, Kina je na putu da pretekne SAD kao najveća svetska ekonomija u dolarima 2030. Predviđa se da će Indija preteći Francusku sledeće godine, dok bi Velika Britanija mogla da povrati svoje mesto kao šesta najveća svetska ekonomija 2023. godine.

Izveštaj takođe govori da bi Nemačka mogla da pretekne Japan u pogledu ekonomske proizvodnje oko 2033. godine. Prognozira se i da će Rusija ući u prvih 10 do 2036. Analitičari CEBR-a upozoravaju i na recesiju u periodu između 2023. i 2024. godine.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>