• 0
 ≫ 

Zašto veća cena kakaoa nije rešenje: Globalni lider ima novi plan, u fokusu rad dece na farmama

 ≫ 

Postojanost rizika od dečijeg rada u globalnom lancu snabdevanja kakaom, i rastuća potražnja potrošača za proizvodima održivog porekla, zahtevaju novi pristup

  • 0
kakao

Foto: Unsplash

Industrija kakaoa se suočava sa urgentnim izazovima. Njenu dugoročnu održivost ugrožavaju brojni faktori, uključujući, nepodnošljivo, rizik od dečijeg rada na farmama.

- Problem neće biti rešen ako se ne pozabavimo osnovnim faktorima koji mu doprinose. Kao što znamo iz našeg rada u ovoj oblasti, nema brzog rešenja, ali smo optimisti u pogledu novog pristupa. Za početak, priznajemo da se ovaj izazov pokazao mnogo složenijim i duboko ukorenjenijim nego što je bilo ko od nas u početku mislio - kaže za CNBC izvršni direktor kompanije Netsle, Mark Šnajder.

Privatni sektor, lokalne vlade i nevladine organizacije u zapadnoj Africi radile su na rešavanju rizika od dečijeg rada tako što su nadgledale farme, obrazovale zajednice i gradile škole koje bi ponudile alternative porodicama, dodaje, uz napomenu da su ovi napori bili uspešni u pružanju prekopotrebne pomoći hiljadama dece i porodica, ali da detaljna procena otkriva kako nisu uspeli da stanje dovedu do obima sistemske promene - što je bila namera.

Postojanost rizika od dečijeg rada u globalnom lancu snabdevanja kakaom, i rastuća potražnja potrošača za proizvodima održivog porekla, zahtevaju novi pristup koji se bavi osnovnim uzrocima koji su se pokazali najdubljim, uključujući i ruralno siromaštvo.

Neki napori i mnoge debate su se fokusirali na povećanje cene kakaoa. Nažalost, piše Šnajder, ovo nije donelo široke koristi za većinu farmera kakaoa. Više cene imaju tendenciju da donose srazmerno više koristi većim farmama nego manjim. A takav sistem nagrađuje količinu, što bi moglo podstaći krčenje šume da se posadi više kakaa.

Nasuprot tome, pravo rešenje bi trebalo da koristi proizvođačima svih veličina, dok istovremeno nudi socijalne i finansijske usluge koje grade trajnu ekonomsku stabilnost. I to bi podstaklo i podelilo troškove regenerativnih poljoprivrednih praksi koje bi koristile životnoj sredini, lokalnim zajednicama i generacijama koje dolaze, smatra CEO globalne kompanije.

U tom cilju, Nestle ulaže 1,3 milijarde švajcarskih franaka (1,4 milijarde američkih dolara) tokom naredne decenije u novi program koji ima za cilj da pomogne da se smanji jaz u prihodima za život hiljada porodica koje uzgajaju kakao. U okviru ovog plana, poljoprivrednici i njihovi supružnici dobiće novčane podsticaje za aktivnosti koje pomažu ženama i deci, povećavaju produktivnost useva, obezbeđuju održive poljoprivredne prakse i obezbeđuju dodatne izvore prihoda.

Namirnice kivi čokolada orasi

Foto: Shutterstock

Na primer, prema novoj inicijativi, poljoprivrednici i njihove porodice bi dobijali isplate ako su sva deca uzrasta od 6 do 16 godina upisana u školu. Ako obavljaju određene poljoprivredne aktivnosti radi povećanja prinosa, poput rezidbe, dobijaju dodatnu naknadu.

Isto važi i za dobre agrošumarske prakse, kao što je sadnja drveća u hladu, što povećava proizvodnju bez pretvaranja novog šumskog zemljišta. Takođe se podstiče diverzifikacija prihoda domaćinstva - sadnjom drugih useva ili uzgojem stoke. Ako farmeri urade sve četiri opcije, dobijaju dodatni bonus.

Pojedinačno, ove isplate podstiču prakse koje su bile efikasne u smanjenju rizika od dečijeg rada u zajednicama koje uzgajaju kakao. Pored dugogodišnje podrške koju pruža vlada, premija koju Nestle plaća za sertifikovani kakao i stalni napori industrije, jesu podsticaji koji odražavaju novi i kumulativni pristup problemu.

Ključne za uspeh ovog programa, kaže Šnajder, biće iskrene i konstruktivne povratne informacije od vlada Obale Slonovače i Gane i nevladinih organizacija koje su u savetodavnom komitetu kompanije, kao i od farmera i zadruga koji učestvuju.

Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>