• 0

Amerikance brine da će Severni tok 2 biti vraćen u život

Iza projekta gasovoda Severni tok 2 stoji ruski gasni holding Gasprom

  • 0
Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

Bela kuća je informisala javnost da se aktivnosti na projektu Severni tok 2ne odvijaju u ovom trenutku“, nakon što je Berlin zaustavio postupak sertifikacije gasovoda koji ide od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

.Portparolka Bele kuće DŽen Psaki odbila je, tokom brifinga za medije u Beloj kući, da kaže da li je nemačka odluka podložna opozivu, što je izazvalo zabrinutost američkih zakonodavaca i drugih kritičara da će projekat ponovo oživeti, piše Rojters..

Republikanski senator Ted Kruz smatra da su sankcije za gasovod „korak u pravom smeru" i insistira na tome da ih treba upariti sa američkim sankcijama prema kompanijama koje su uključene u taj projekat, čega se Bajdenova administracija za sada odriče.

Iza projekta gasovoda Severni tok 2 stoji ruski gasni holding Gasprom, a u njega su još uključene nemačke kompanije Uniper i Vinteršel, francuski Anži, britanski Šel i austrijski OMV.

Džejms Trenor, specijalni savetnik i stručnjak za sankcije u advokatskoj firmi Kadvalader, kaže da je nemačko zaustavljanje gasovoda donelo olakšanje mnogima sa obe strane Atlantika, ali da bi projekat ipak mogao da se nastavi kasnije.

„Ono što je Nemačka uradila u suštini je stavljanje (projekta) ''na led''. Ali, naravno nemački potez podleže revidiranju i mogao bi kasnije ponovo da bude razmotren", rekao je on.

Nemačka je u utorak zaustavila projekat podmorskog gasovoda, namenjenog da udvostruči protok ruskog gasa direktno u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Ovaj energetski projekat, koji je izazvao duboke podele u Evropi, vredan 11 milijardi dolara, završen je u septembru prošle godine. Gasovod nije pokrenut jer još nije dobio dozvolu za rad od Nemačke i Evropske unije, prenosi Tanjug.

Ovaj gasovod je trebalo da diverzifikuje snabdevanje Evrope energijom, ali je naišao na protivljenje Vašingtona, a i unutar same Evropske unije. Protivnici tog projekta tvrde da će on povećati zavisnost Evrope od snabdevanja gasom iz Rusije i da će lišiti tranzitnih taksi Ukrajinu, preko koje ide drugi ruski gasovod.

Video: Predsednik Rusije potpisao ukaz o priznanju LNR i DNR

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>