• 1
 ≫ 

Šta je zaključeno na kraju druge revizije aranžmana sa MMF-om?

 ≫ 

Najvažnije su reforme preduzeća iz energetskog sektora, konstatovano je na današnjem sastanku

  • 1
Srpska ekonomija

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali održao je završni sastanak sa Misijom MMF-a u Beogradu i na kraju druge revizije aranžmana zaključeno je da se Srbija dobro izborila sa krizom izazvanom pandemijom kovida 19, te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, pogotovo u uslovima velikih neizvesnosti koje su izazvane globalnim dešavanjima.

Kada je reč o aktuelnom aranžmanu, ministar Mali je, u razgovoru sa Misijom MMF-a koju je predvodio Jan Kes Martejn, istakao da je ispunjen veliki broj ciljeva, te da je važno nastaviti sa stukturnim reformama, a naročito u domenu javnih preduzeća.

U tom smislu, najvažnije su reforme preduzeća iz energetskog sektora, kako bi spremno dočekali narednu zimu, kao i efikasan menadžment u tim preduzećima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je navedeno, biće nastavljene aktivnosti na reformi Poreske uprave, a ukazano je i na značaj projekta e-fiskalizacije, koji podrazumeva da će od 1. maja svi obveznici fiskalizacije imati nove fiskalne uređaje, koji će u realnom vremenu biti povezani sa Poreskom upravom, što će dosta doprineti borbi protiv sive ekonomije.

Takođe, kontatovano je da je važan i projekat e-faktura, koje će za javni sektor biti obavezne od 1. maja 2022. godine. Tema posete je bio i novi sistem za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Sagovornici su se saglasili da je dobro što je nastavljen priliv stranih direktnih investicija, a pogotovo što se i trenutno odvijaju razgovori sa velikim investitorima, što je odličan pokazatelj stanja naše ekonomije.

Mali se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje i naveo da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>