• 2
 ≫ 

Ovo su najbogatiji oligarsi: Izgubili su silne milijarde zbog sankcija, ali i dalje vladaju

 ≫ 

Najnovija vest je da su SAD najavile nove sankcije vezane za Rusiju - usmerene na desetine odbrambenih kompanija, 328 članova zakonodavnog tela Duma i glavnog izvršnog direktora Sberbanke

  • 2

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, što je bilo 24. februara, pa do danas, ruski biznismeni trpe sankcije, baš kao i sama država.

Među njima su svakako najbogatiji Rusi, oligarsi, a magazin Forbes je nedavno ažurirao listu Top 10 najimućnijih, odnosno njihova trenutna bogatstva.

U odnosu na 2021, u "kolektivnom minusu" su za oko 27 milijardi dolara, ali i dalje su ultra bogati. Većina se bavi naftom i sirovinama, ali je vremenom bogatstvo sticala i u finansijskom sektoru.

Da krenemo redom.

Na prvom mestu je Vladimir Potanjin, "težak" 19,7 milijardi dolara, čiji je glavni izvor prihoda metalna industrija. Odmah iza njega je Vladimir Lisin, sa neto vrednošću od 18,1 milijardu dolara, prema aktuelnim podacima. Njegov domen su čelik i transport.

Treću poziciju na listi Top 10 najbogatijih oligarha zauzima Leonid Mihelson, čije neto bogatstvo vredi 17,1 milijarda dolara, a izvor prihoda su gas i petrohemija. Sledi Aleksej Mordašov (16,8 milijardi dolara, izvor prihoda čelik i investiranje), Vagit Alekperov (15,2 milijarde dolara, izvor prihoda nafta), kao i Genadij Timčenko (14,4 milijarde dolara, izvor prihoda nafta i gas).

Na sedmom mestu je Ališer Usmanov, "težak" 13,4 milijarde dolara i on se bavi čelikom, telekomunikacijama i investiranjem, a javnosti je posebno postao poznat otkako mu je zaplenjena velelepna jahta.

Najskuplje jahte ruskih oligarha, Infografika Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/Wikipedia/Marie-Lan Nguyen/Profimedia/Tonci Plazibat/CROPIX/SIPA/

Naime, Usmanova jahta Dilbar vredi 588 miliona dolara, a registrovana je na Kajmanskim ostrvima.

Osmo mesto pripada Mikhailu Fridmanu, sa 13 milijardi dolara u džepu, od biznisa sa naftom, telekomunikacijama i bankarstvom, dok pretposlednje mesto zauzima Andrej Meljničenko, sa 12,5 milijardi dolara neto vrednosti. Njegov izvor prihoda su ugalj i đubrivo.

I na poslednjem mestu je čuveni Roman Abramovič (11,3 milijarde dolara), koji se obogatio zahvaljujući čeliku i investiranju, a o čemu je Telegraf Biznis detaljnije pisao.

U međuvremenu, i Francuska i Švajcarska su zamrzle vrednu rusku imovinu, a SAD su najavile nove sankcije vezane za Rusiju - usmerene na desetine odbrambenih kompanija, 328 članova zakonodavnog tela Duma i glavnog izvršnog direktora Sberbanke, najveće ruske finansijske institucije.

U saopštenju, Ministarstvo finansija SAD je navelo: "Danas, u svojoj najnovijoj akciji nametanja velikih troškova Ruskoj Federaciji zbog njenog nezakonitog, neopravdanog i neosnovanog rata protiv Ukrajine, Ministarstvo finansija SAD, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), označava ključne pokretače invazije. Sankcije kompanijama koje proizvode oružje koje je korišćeno u napadu Rusije na Ukrajinu imaće dubok i dugotrajan efekat na odbrambeno-industrijsku bazu Rusije i njen lanac snabdevanja", piše.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kale

    24. mart 2022 | 16:24

    A jesu im zadali udarac.. Kako ce sad oni jadni da se baskare kad verovatno mogu da kupe jos 10 komata.

  • Zeljko

    24. mart 2022 | 15:53

    nece jos dugo ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>