• 5
 ≫ 

Vučić sa predstavnicima Stelantisa: Potpisan ugovor, Fijat ostaje u Srbiji

 ≫ 

U fabrici Fijat Krajsler Automobili Srbija (FCA) bilo je svojevrsnih problema u proteklom periodu, pre svega zbog nedostatka delova

  • 5
Aleksandar Vučić, Stelantis, Stellantis Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, sastaje se danas 28. aprila sa rukovodstvom kompanije Stelantis (Stellantis), koju će predvoditi izvršni direktor Karlos Tavareš.

Sastanak je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Danas, 28. aprila, potpisan je ugovor sa kompanijom Stelantis, a Tavareš je rekao da je počastvovan što je danas u Srbiji, gde može da najavi ugovor sa Srbijom - ugovor podrazumeva "kretanje napred", rekao je.

Obratio se i predsednik Srbije koji je rekao da će pokušati da objasni koliko je ovaj dan važan za Srbiju. "Počinjemo novu eru u investicijama. Ono što smo danas dogovorili sa Stelantisom, reč je o Fijatu, Pežou i Krajsleru, jeste da za nas od danas počinje era finansiranja e-vozila u Kragujevcu".

Od početka 2024. kreće proizvodnja jednog modela. Stelantis je, kaže Vučić, jedan od 4 najveća proizvođača automobila na svetu. "Mogu da vam kažem samo da će automobil biti namenjen za srednju klasu", rekao je Vučić i dodao da ne sme da otkriva ni ime ni model.

Ukupno 190 miliona evra je vrednost ove investicije. Srbija daje 48 miliona evra. "Za nas je to važno zbog Kragujevca, cele Šumadije, ali i Srbije. Nije više pitanje koliko ćemo zaposlenih imati, već kakvu vrednost pravimo, koliko je rast BDP-a", istakao je.

- Stelantis će do 2030. imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela, u celom svetu. Onda vam je potpuno jasno kakva se revolucija priprema na auto-tržištu.

Novitet e-vozila, manje buke, bolje upravljanje

- Ponosan sam na naše ljude, uključujući i fabriku u Srbiji. Apsolutno sve se menja u auto-industriji, ali sam veoma srećan, jer znam da su naši ljudi spremni - dodao je. Kaže da je kompanija "ovladala tehnologijom" i najavljuje nova električna vozila.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić je početkom godine izrazila uverenje da će kompanija Fijat, koju poseduje upravo Stelantis, ostati u Srbiji i u narednom periodu.

U fabrici Fijat Krajsler Automobili Srbija (FCA) bilo je svojevrsnih problema u proteklom periodu, pre svega zbog nedostatka delova - zato je proizvodnja morala da staje u više navrata. Ipak, već duže vreme u javnosti se pominje da bi Fijat u Srbiji mogao da pokrene proizvodnju novog modela automobila.

S druge strane, treba pomenuti da su radnici Fijata u Srbiji ove godine radili veoma malo (zaključno sa 17.02. radili su svega sedam dana). Ali, sredinom aprila smo izvestili kako se radnici vraćaju na posao - sa plaćenog odsustva na koje su otišli u martu.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine, na osnovu spajanja italijansko-americkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili (Fiat C hrisler Automobiles) i francuske PSA grupe.

Inače, svetska kriza, uzrokovana najpre koronom i poremećajima u lancima snabdevanja, a onda i sukobom Rusije i Ukrajine, nanela je priličnu štetu auto-industriji.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    28. april 2022 | 09:41

    Opet država daje Fiat- u od koga nema ni čašu hladne vode zarade. Nek oni investiraju a ne država.

  • Праведник

    28. april 2022 | 09:40

    Значи мора најкасније у току 2023 да проради рудник пуном паром....

  • Tisma

    28. april 2022 | 10:01

    Nove investije tako treba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>