• 1
 ≫ 

"Ako nam EU ne odobri izuzeće, nećemo podržati sankcije Rusiji": Bugari izneli jasan stav

 ≫ 

Prema inicijalnom planu, sve zemlje članice EU bi trebalo da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu i ruske rafinisane proizvode do kraja 2022. godine

  • 1
Bugarska - EU, Evropska Unija

Foto: Shutterstock

EU je u šestom paketu sankcija uvela embargo na naftu, što podrazumeva prekid snabdevanja iz Rusije u roku od šest meseci, kao i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine.

Međutim, neke zemlje su već tražile izuzeće, o čemu smo pisali nedavno. Među njima su Bugarska, Mađarska, Slovačka, Hrvatska - o čemu možete čitati detaljnije.

Zamenik premijera Bugarske, Asen Vasilev, sinoć je izneo i jasan stav te zemlje po pitanju aktuelnih zabrana: "Bugarska neće podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije, ako ne dobije izuzeće od predložene zabrane kupovine ruske nafte".

- Naša pozicija je vrlo jasna. Ako bude izuzeća za neke zemlje, i mi želimo da dobijemo to izuzeće. Ako to ne dobijemo, nećemo podržati sankcije - rekao je Vasilev za nacionalnu televiziju BNT.

Ipak, naveo je kako ne očekuje da će doći do toga, na osnovu trenutnih razgovora koje lideri EU treba da nastave, prenosi Rojters. Mađarska, Slovačka i Češka koje u velikoj meri zavise od ruske sirove nafte ne mogu da osiguraju alternativne izvore i zatražile su izuzeće od predloga zabrane uvoza energenata iz Rusije.

Izuzeće je zatražila i Bugarska jer, kako kaže Vasilev, jedinoj bugarskoj rafineriji u crnomorskoj luci Burgas - treba vreme da unapredi proces prerade nafte, koja neće biti ruska.

Da bi se sve članice EU usaglasile, Komisija je u petak predložila izmene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.

Prema inicijalnom planu, sve zemlje članice EU bi trebalo da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu i ruske rafinisane proizvode do kraja 2022. Izmenjeni program bi dao Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj vreme da unaprede rafinerije, kako bi mogle da dobijaju naftne derivate sa drugih lokacija, i tako se energetski odvoje od Rusije do 2024. godine.

Video: Zgrada BIGZ-a dobija novi sjaj, useljenje 2023: Pogledajte kako teku radovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    9. maj 2022 | 08:09

    Toliko o tim državama, same ne mogu ništa, za sve moraju da pitaju uniju koja će ih naravno uvek koristiti kao topovsko meso

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>