• 14
 ≫ 

Vučić otkrio koje naselje će doživeti dramatičan skok zbog izgradnje metroa

 ≫ 

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, a druga linija treba da spaja Bežaniju i Mirijevo

  • 14
BG metro

Foto: Printskrin/Tanjug/YouTube

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas obilazi radove na izgradnji beogradskog metroa.

- Izgleda impresivno. Za sada smo ispred plana, ali ima još dosta posla. Napori su ogromni, ne smemo da se zaustavljamo. Ogromna je promena i ogroman prostor - rekao je Vučić.

Ministar finansija, Siniša Mali, kaže da je 16  hektara završeno. U septembru se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju na celom Makiškom polju, dodao je. Takođe, očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju samog depoa.

- Ovde je najvažnija mehanizacija, a vrednost radova je 57 miliona evra plus PDV. Ovde će biti depo, ovo je osnov za sve. Novac je budžetski - istakao je Mali i dodao da je metro samo inicijalna kapisla za celo Makiško polje.

- Cene kvadrata oko stanica metroa porasle su 20% - rekao je Goran Vesić, a Vučić je dodao da će Mirijevo da ima dramatičan rast.

Kako je predsednik Srbije dalje istakao, zadovoljan je što projekat ne kasni, te što će prestonica najkasnije 2028. dobiti svoj metro. "Imamo sve više ljudi u gradu, ali i automobila, i zato moramo da radimo na unapređenju saobraćaja".

- "Power China" ovde svoj posao radi dobro, marljivo.

Mirijevo 2, panorama

Mirijevo 2 / Printskrin: Google Maps

U obilasku metroa danas je i ministar građevine, Tomislav Momirović. Predstavnici kineske kompanije "Power China" kažu da su svi zadovoljni time kako se odvija ovaj projekat.

Izgradnja ovog metroa smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, u 21. veku, a metro će biti potpuno automatizovan, bez mašinovođe.

Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanica. Treća linija je Banjica - Bežanija.

Skok cene građevinskog materijala u svetu

Na pitanje novinara da li se ova pojava nekako odrazila na gradnju u Srbiji, Vučić je rekao: "Nismo zaustavili nijedan veliki infrastrukturni projekat, sve što smo započeli, gradi se i dalje. Ali, nisam siguran da ćemo izdržati tako".

Kako kaže, Moravski koridor se radi puno parom, na sva 3 sektora. Most preko Save  je završen 75 odsto. Ipak, Vučić nije zadovoljan sa izgradnjom Fruškogorskog koridora, kaže da to mora da se gradi brže.

- Moramo da nastavimo da gradimo svoju zemlju. Imaćemo tri linije do 2030. godine - istakao je predsednik Srbije.

Dotakao se i teme struje, rekavši da će ona svakako jednom morati da poskupi, ali da to sada nije rešenje jer mora da se obuzda inflacija. Dodaje da samo Gruzija, u Evropi, ima jeftiniju struju od Srbije.

- Struja će da poskupi onda kada inflacija bude kontrolom, iako nam je ta inflacija uvezena. Logične su potrebe EPS-a da struja poskupi.

Video: Počinje gradnja metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    23. maj 2022 | 13:31

    Svi putevi vode u Mirijevo.

  • Mixx

    23. maj 2022 | 13:19

    Tanam da spoje metro sa kanalizacijom u krnjaci sto je rade, evo ubise se majsori 🤣

  • miki

    23. maj 2022 | 13:38

    I kako mladi bracni par da kupi stan kad cene divljaju ko ima koristi od toga sto ce cena skociti, treba da oborite cene

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>