• 0

Indija sada kupuje 20 puta više ruske nafte nego pre: I Kina uvećala uvoz

Ipak, uvoz indijske nafte iz Rusije isključuje CPC, koja se takođe izvozi preko ruske crnomorske luke

  • 0
indija - nafta Foto: Shutterstock

Indija je primila 34 miliona barela ruske nafte s popustom, otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara, prema podacima "Refinitiv Eikon".

To je više nego utrostručilo vrednost ukupnog uvoza iz Rusije, uključujući druge proizvode, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, prenosi Rojters.

Navodi se i da Indija sada kupuje 20 puta više nafte od Rusa, nego lani, kao i da je Kina - inače najveći kupac ruske nafte i pre rata - uvećala uvoz tri puta.

Britanska agencija dalje navodi da uvoz indijske nafte iz Rusije isključuje CPC, koja se takođe izvozi preko ruske crnomorske luke, ali je uglavnom snabdevaju kazahstanske podružnice zapadnih zemalja, u vidu tranzitnih količina.

Indijski uvoz nafte iz Rusije raste od februara, pošto se treća ekonomija Azije i treći najveći uvoznik nafte u svetu, okrenula ruskoj nafti sa velikim sniženjima. Ta zemlja je ovog meseca primila više od 24 miliona barela ruske sirove nafte, sa 7,2 miliona barela u aprilu i oko 3 miliona u martu.

Očekuje se da će primiti oko 28 miliona barela u junu, piše dalje Rojters.

Povećani uvoz energije pomogao je da se ukupan uvoz robe Indije iz Rusije između 24. februara i 26. maja poveća na 6,4 milijarde dolara, u poređenju sa 1,99 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, prema vladinim podacima u koje je Rojters imao uvid.

Što se tiče Rusije i nafte, zemlja se sada mahom okreće Aziji. S druge strane, juče je i zvanično usvojen šesti paket sankcija, po kojem EU zabranjuje rusku naftu.

Video: Jedan od najgorih dana u istoriji Srbije: Pre 30 godina su nam uveli sankcije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>