• 4
 ≫ 

Građani ljuti zbog platinastog jubileja: "Koliko nas, poreske obveznike, sve ovo košta?"

 ≫ 

Iako još nema pouzdanih brojki o ukupnim troškovima događaja, nema naznaka da će biti blizu milijardu funti, kako se spekuliše na mreži

  • 4
Kraljica Elizabeta II London vojna parada platinasti jubilej Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II je na tronu čak 70 godina, te se u to ime u Velikoj Britaniji ove nedelje obeležava tzv. "platinasti jubilej".

Ali, u jeku priče o ovoj svečanosti, koju prati ceo svet, pojavili su se i - kako pišu mediji - "obmanjujući postovi" na društvenim mrežama, vezani za troškove organizacije događaja.

Vlada Velike Britanije je, naime, obećala da će biti domaćin "šoua koji se dešava jednom u 100 godina", ali je na stotine korisnika društvenih medija postavilo pitanje: Koliko poreske obveznike, zaista, košta proslava kraljičinih 70 godina na tronu?

Neki su izrazili ljutnju i nezadovoljstvo što se novac poreskih obveznika troši na proslavu, posebno nakon što je privreda Ujedinjenog Kraljevstva urušena zbog pandemije i rata u Ukrajini. Brojni korisnici na Tviteru i Fejsbuku su tokom nedelje tvrdili da će Jubilej ukupno koštati oko milijardu funti ili oko 38.000 funti po domaćinstvu u Velikoj Britaniji.

Ali, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku, u Velikoj Britaniji je 2020. bilo 27,8 miliona domaćinstava i 32 miliona poreskih obveznika. Ako se milijarda funti podeli sa tim brojem, dobija se nešto više od 30 funti ponaosob, a ne 38.000 funti, pišu evropski mediji.

Iako još nema pouzdanih brojki o ukupnim troškovima događaja, nema naznaka da će biti blizu milijardu funti. U maju 2021. Odeljenje za digitalne medije, kulturu, medije i sport saopštilo je da će za Jubilej biti izdvojeno oko 28 miliona funti.

Tu brojku je, potom, ponovio i kancelar Riši Sunak u svom saopštenju o prošlogodišnjem budžetu. Takođe je, dodaje se, važno pomenuti da će neke od ovih 28 miliona funti snositi partnerske organizacije, a ne da ih u potpunosti plaćaju poreski obveznici.

Video: Veselin Jevrosimović dobitnik priznanja TOP100CIO za IT influensera za 2021. godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    5. jun 2022 | 12:07

    Haha, ljuti na Kraljicu, a nisu ljuti kada se milijarde funti daju za nekog tamo komičara?

  • 534

    5. jun 2022 | 12:16

    Izdržite još malo. Ne može ona duže od 125.

  • Mi

    5. jun 2022 | 19:07

    A STA BRIGA NAS SRBE ZA ZA ENGLEZE DOSTA SU NAM PROBLEMA ZADALI KROZ ISTORIJU

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>