• 0
 ≫ 

LED sijalice i uređaji klase "A": Solidarnost austrijskih trgovaca na delu

 ≫ 

Postrojenja za ventilaciju ne treba više da rade 24 sata, već samo da se uključuju povremeno i potpuno posle radnog vremena

  • 0
energija Foto: Shutterstock

Sa ciljem štednje energije, tržni centri u Austriji treba da smanje grejanje i svetlost.

Udruženje trgovaca Austrije upozorava da, zbog rastućih cena energenata, preti opasnost da 6.000 radnji do kraja godine zatvori svoja vrata zauvek. Zbog teške situacije, a kako bi zajednički štedeli energiju, domaći tržni centri i trgovci su zaključili saradnju na nivou cele Austrije.

Glavni cilj je štednja energije, ali tako da to utiče na doživljaj kupaca.

Ustanovljena su četiri sektora u kojima je moguća štednja, i to će biti upućeno, kao preporuka, svim radnjama. Kada je reč o osvetljenju, radnje treba da pređu na LED sijalice i da smanje intenzitet osvetljenja, odnosno da češće koriste senzore koji bi usled kretanja ljudi aktivirali svetlost.

Kada je reč o klima uređajima, predlaže se smanjenje temperature prostora i optimizacija hlađenja. U oblasti ventilacije, postrojenja za ventilaciju ne treba više da rade 24 sata, već samo da se uključuju povremeno i potpuno posle radnog vremena.

Što se tiče električnih uređaja, savetuje se korišćenje uređaja energetske klase "A", to jest štedljivih aparata.

Predsednik Udruženja trgovaca, Rajner Vil, kaže da su trgovci suočeni sa povećanjem troškova struje u proseku za 219 odsto. To, kaže, ugrožava samo u trgovini 600.000 radnih mesta.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>