• 0

Naredni sastanak ministara 11. oktobra: Da li će tada osmisliti mehanizam za ograničenje cena gasa?

Italijanski ministar energetike rekao je da će grupa zemalja sledeće nedelje međusobno razgovarati o idejama za ograničenje ili "pametno indeksiranje" kako bi pomogla Komisiji

  • 0
Gasovod severni tok 1

Foto: Stefan Sauer / DPA / Profimedia

Zemlje Evropske unije nisu juče sklopile dogovor oko toga da li i kako će ograničiti cene gasa, a Nemačka je među onima koji se protive toj meri za koju je 15 drugih država reklo da je potrebna za rešavanje energetske krize u Evropi prenosi Reuters.

Na sastanku u Briselu, ministri iz 27 zemalja članica EU odobrili su namete na neočekivane profite energetskih kompanija kako bi pokušali da obuzdaju skok cena energije koji je pogoršan krizom u Ukrajini.

Sporazum pokriva namet na višak profita kompanija za fosilna goriva ostvaren u ovoj ili narednoj godini, još jedan namet na višak prihoda koji proizvođači niske cene električne energije ostvaruju zbog rastućih troškova električne energije i obavezno smanjenje upotrebe električne energije od 5 odsto tokom perioda vršnih cena.

Češka je, međutim, rekla da to nije dovoljno i da su mnoge zemlje EU očekivale predlog od izvršne Evropske komisije o ograničavanju cene gasa.

Govoreći nakon sastanka, komesarka EU za energetiku Kadri Simson rekla je da nije postignut dogovor o tome kakvo bi takvo ograničenje izgledalo.

- Mi ćemo... pokušati da pregovaramo o koridoru cena, a ne o fiksnom limitu, koji nam omogućava da smanjimo troškove za naše potrošače - rekla je ona na konferenciji za novinare.

- Veleprodajna cena gasa je legitimna opcija, ali zahteva radikalnu intervenciju na tržištu - rekla je Simsonova, dodajući da bi pored takve granice trebalo da se postavi nekoliko "uslova o kojima se ne može pregovarati" da bi ona funkcionisala.

Italijanski ministar energetike rekao je da će grupa zemalja sledeće nedelje međusobno razgovarati o idejama za ograničenje ili "pametno indeksiranje" kako bi pomogla Komisiji da izradi zakonski predlog koji bi sve zemlje mogle da podrže.

- Trenutno je prioritet smanjenje cene gasa. Ali postoji drugi prioritet: izbeći da ovakva akcija dovede do nestašice gasa - rekao je Roberto Čingolani.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da veruje da bi ministri EU mogli da pronađu "bolje rešenje" za široko ograničenje cena pre njihovog sledećeg sastanka 11. oktobra.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>