• 6

Amerika 100% srlja u recesiju: Bajden i dalje optimista, ali brojke govore za sebe

Otkako je pre manje od tri godine ušao u Belu kuću, Bajden je nacionalnom dugu dodao ogromnih 3,37 biliona dolara

  • 6
Amerika, Američka USA zastava Foto: Shutterstock

Američka ekonomija 100 odsto srlja prema recesiji u narednih 12 meseci, prema ekonomskom modelu koji su osmislila dvojica Blumbergovih ekonomista, a na osnovu 13 neodređenih finansijskih pokazatelja.

Njujorška agencija je u ponedeljak izvestila da bi očigledno neizbežan pad mogao da dođe i pre – model je vratio 73% šanse da će se desiti u roku od 11 meseci i 25% šanse da će doći za deset.

Ti rezultati su bili znatno mračniji nego kada je Blumberg poslednji put preneo model: tada je predvideo recesiju u toku godine sa samo 65% sigurnosti. Ovo je definitivno je sumornije od predviđanja predsednika Džoa Bajdena, koji insistira da će SAD izbeći recesiju, pa mnogi ekonomisti misle da ona "vreba" odmah iza ugla.

S druge strane, izvršni direktor JP Morgan Čejsa, Džejmi Dajmon, rekao je kako SAD nesumnjivo idu ka recesiji.

RT dalje prenosi stav Džoa Bajdena: "Ako uopšte dođe do recesije, ona će biti veoma mala".

Predsednik Amerike nije jedini optimista u ovom slučaju. Ima stručnjaka koji zaista veruju da SAD mogu izbeći propast. Naime, anketa sprovedena među 42 ekonomista predvidela je 60% verovatnoće recesije u narednih 12 meseci. Ipak, čak su se i njihovi izgledi pogoršali od poslednjeg predviđanja, što je zemlji dalo 50% šansi da izbegne krizu.

Druga anketa ekonomista, koju je u ponedeljak sproveo Volstrit Žurnal, pokazala je da verovatnoća recesije u SAD iznosi 63 odsto u toku godine, ukazujući na povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi, koje je usledilo naglo i brzo nakon stagnacije.

Više od polovine ispitanih sugerisalo je da će centralna banka Amerike nastaviti da povećava stope iznad "zdravih nivoa", što će na kraju destabilizovati ekonomiju. I o tome se, između ostalog, govorilo na današnjem Forumu menadžera u Beogradu.

Inflacija nastavlja da se kreće blizu svog maksimuma u ​​četiri decenije, čak i kada je FED više puta povećavao stope u pokušaju da obuzda rastuće troškove života.

FED američka centralna banka Foto: Shutterstock

I dok je Bajden "napumpavao" broj radnih mesta u nadi da će glasačima dati nešto pozitivno - za šta bi mu pripisali ekonomsku zaslugu, i uz insistiranje da su finansije Vašingtona "jake kao đavo" i da ostatak sveta ima problema - njegovo predsedništvo je ostavilo veliku finansijsku rupu u zemlji, primećuje RT.

Otkako je pre manje od tri godine ušao u Belu kuću, Bajden je nacionalnom dugu dodao ogromnih 3,37 biliona dolara, čime je dug dostigao rekordni nivo od 31 bilion dolara.

Ali, dok mnogi u Republikanskoj stranci – pa čak i neke demokrate – krive Bajdena za finansijske neprilike SAD, treba reći i da je njegov prethodnik, Donald Tramp, takođe dodao više od 7 biliona dolara nacionalnom dugu, uglavnom zbog neviđene "poplave" štampanja novca, praćene pandemijom.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    18. oktobar 2022 | 15:31

    STO PRE PROPAST AMERIKE SPASICE SE SVET

  • Boki

    18. oktobar 2022 | 16:02

    Izgleda svi će u recesiju i krizu,osim nas,kod nas sve cveta i med i mleko hahaha

  • on

    18. oktobar 2022 | 15:51

    Sve ce padne ali usa nikadjeste slepci svi stoMislite da ce da propadneHahah

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>