• 9
 ≫ 

U toku radovi na gasovodu Niš-Dimitrovgrad: Lajen na gradilištu obećala pomoć za Srbiju

 ≫ 

Gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke

 • 9

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišli su radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska u blizini Niške Banje, koji bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine.

Lejen je govorila o energetskoj krizi koja utiče na ceo svet, time i Srbiju. U tom smislu, najavila je 500 miliona evra bespovratne pomoći za ovaj region kako bismo mogli lakše da prebrodimo period ulažući u gasnu infrastrukturu. 

"Projekat će nas zbližiti i unaprediti energetsku bezbednost. Radujemo se tome što će biti završen već za godinu dana", istakla je, dodavši da prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra.

"Mogu da najavim da će 160 miliona evra trenutne buduće podrške što će biti upućeno kako bi zemlje mogle da podrže ugrožene visokim cenama energenata. Ali to je trenutno rešenje, potrebne su nam investicije, a to je 500 miliona evra u bespovratnim sredstvima u infrastrukturu", kazala je evropska zvaničnica.

Radi se o direktnoj budžetskoj pomoći.

"Dobićemo direktne budžetske podrške 165 miliona evra od EU zbog cene energenata. Za nas je to velika pomoć, hvala poreskim obveznicima EU", istakao je Vučić.

"Ovo je nešto što nam je bilo potrebno. Onda ćemo imati pristup gasu iz Grčke i bićemo u mnogo boljem položaju da diverzifikujemo svoje izvore gasa", rekao je Vučić tokom obilaska, i podsetio da se radovi finansiraju sa 49,5 miliona od EU.

"Bez evropske podrške ne bismo imali sredstava, a ovo je od velikog značaja za nas", dodao je.

"Do pre 3 godine nismo ovde imali nikakav gasovod. Onda smo gradili jedan iz pravca Zaječara, a sada gradimo interkonektor za sa Bugarskom. Za ovo ćemo dobiti skoro 50 miliona za ovaj projekat od ukupne 90 miliona za interkonektor", kazao je.

Prema njegovim rečima, važan je i ogroman značaj takvog projekta u pogledu dolaska investitora u našu zemlju.

Vučić i Lajen su, nakon što je predsednik Srbije dočekao na niškom aerodormu "Konstantin Veliki", otišli na gradilište gasnog interkonektora u mestu Jelašnica, u okviru njene posete Zapadnom Balkanu. Obilasku prisustvuje i ministarka energetike Dubravka Ðedović.

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije.

Vrednost investicije skoro 90 miliona evra

Prečnik cevi biće 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

EU je proglasila taj projekat kao prioritet, a njegova vrednost u Srbiji je 85,5 miliona evra.

Ugovor su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona evra besprovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona evra iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od Srbijagasa.

Aleksandar Vučić Ursula fon der Lajen

Foto: Telegraf

Republika Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje. Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, značiće kvalitetniji život svih u Srbiji, nove investicije i radna mesta, rečeno je na početku izgradnje.

Predsednik Vučić i predsednica EK Lajen prisustvovali su 1. oktobra u Sofiji puštanju u rad gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke.

Taj gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu na severu Grčke. Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a početkom oktobra počele su prve komercijalne isporuke.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj.

Gasovod je počeo da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srbija

  28. oktobar 2022 | 17:24

  Vi niste sposobni sebi da pomognete pa vas molim da nas zaobiđete! Putuj evropo!

  7
  1

  Podelite komentar

 • Miki

  28. oktobar 2022 | 17:10

  Samo vi nemojte da nam pomazete

  6
  1

  Podelite komentar

 • Nikola

  28. oktobar 2022 | 16:31

  Gasovod za koji nema gasa: ludilo od koga boluje EU je zarazna.

  6
  1

  Podelite komentar