• 0

Ima nade za radnike propalog giganta: Nikad više slobodnih mesta za pilote, inženjere, stjuardese

Neki zaposleni su već prošli kroz slično iskustvo kada je Flajbi propao pre tri godine

  • 0
stjuardesa Shutterstock

Osoblje koje je izgubilo posao zbog kolapsa regionalne avio-kompanije Flajbi (Flybe), trebalo bi da se prijavi za posao u Izidžetu (EasyJet) i Rajaneru (Ryanair), kažu iz ova dva niskotarifna operatora.

Zbog stečaja, 277 zaposlenih u Flajbiju je ostalo bez posla.

Oglasili su se i iz Balpa-e (British Airline Pilots' Association), rekavši u ranim jutarnjim satima u subotu kako su primili telefonske pozive od zabrinutog osoblja iz posrnule avio-kompanije.

Ali, sindikalni lider Martin Čalk kaže da ima poslova "vani".

Izidžet je rekao da ima 250 slobodnih radnih mesta za kabinsko osoblje, dok je Rajaner objavio poruku u odeljku za karijere na svojoj veb stranici u kojoj navodi da ima slobodnih radnih mesta u svim kategorijama, uključujući pilote, inženjere i zemaljsko osoblje.

- Naravno da postoje uznemirenost i zabrinutost. Neki zaposleni su već prošli kroz slično iskustvo kada je Flajbi propao pre tri godine - kaže Čalk, generalni sekretar Balpa-e.

Kada se to dogodilo, kompanija je otpustila 2.000 zaposlenih, a zatim je ponovo pokrenuta u aprilu prošle godine. "Prednost je što je ovog puta tržište nešto živahnije nego što je bilo, sada kada je kovid uglavnom iza nas", ističe Čalk.

Avio-kompanije su takođe odlučne da izbegnu ponavljanje prošlogodišnje katastrofe, kada je nedostatak osoblja doveo do hiljada i hiljada otkazanih letova. Putnici su bili ostavljeni "na cedilu" i na kraju su tražili odštetu.

Video: Kakva nas godina čeka?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>