• 0
 ≫ 

Kako je nekada najbogatiji čovek Azije ostao bez trona za samo nekoliko dana?

 ≫ 

Pad akcija koji je usledio nakon objave iznosio je 84 milijarde dolara

  • 0
Gautam Adani Gautam Adani / Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Profimedia

Pre nekoliko dana, tačnije 27. januara, sa računa Gautama Adanija - nekada najbogatijeg Indijca i čoveka Azije, odnosno u jednom momentu čak i treće najimućnije osobe na svetu - zbrisano je više od 20 milijardi dolara.

Do ovog svojevrsnog skandala u svetu finansija došlo je nakon što su investitori povukli svoja ulaganja, a sve zbog tvrdnji američke investicione firme za prevaru - vezanih za poslovanje Adani grupe, kojom upravlja Indijac.

Akcije Grupe su nastavile da beleže oštre gubitke tokom trgovačke sesije danas u Mumbaju — iako je konglomerat uspeo da ostvari pobedu dan ranije, piše danas CNBC.

Nagli padovi Adani Enterprises-a odražavaju narušeno raspoloženje investitora, nakon izveštaja koji je objavila firma Hindenburg, usmerena na tzv. kratku prodaju.

Izveštaj od 24. januara optužio je kompanije Adani grupe za "drsku manipulaciju akcijama i računovodstvenu prevaru". U sredu su akcije Grupe pale nakon nekoliko dana nestabilnog trgovanja, pri čemu su deonice Adani Enterprises-a pale za najmanje 25% u sredu popodne.

Adani Port i Special Economic Zone su pali za oko 20%, Adani Green Energy - za više od 5%, Adani Total Gas je izgubio 10 procenata, a Adani Transmission je oštećen za 3 procenta.

Pad akcija koji je usledio nakon objave iznosio je 84 milijarde dolara, preneo je Rojters.

Prema Forbsu, Gautam Adani, osnivač i predsednik Grupe, izgubio je status najbogatijeg čoveka u Aziji zbog Mukeša Ambanija, predsednika Reliance Industries-a.

Hindenburg, koji je rekao da je zauzeo kratku poziciju u Adani grupi, imaće koristi od pada vrednosti tih akcija. Adanijeva bitka sa ovom firmom stavila je u centar pažnje izloženost grupe Volstritu — koja iznosi skoro 9 milijardi dolara, prema JPMorganu.

 

Koje su komplikacije?

Hindenburgovi navodi pokrenuli su pitanja o ekspanziji Adani grupe, uglavnom zbog, kako se navodi, dugo tretiranih labavih propisa koji su omogućavali nastavak akvizicija.

Međutim, ekonomisti sa kojima je CNBC razgovarao odbacili su bilo kakve dugoročne efekte prelivanja.

- Mislim da se događaji sa Adani grupom posmatraju izolovano - rekao je za CNBC Herald van der Linde, šef strategije kapitala za Aziju i Pacifik u HSBC. "Priča o indijskom kapitalu ostaje jedna od najboljih u regionu. Rast je vidljiv i predvidljiviji nego bilo gde u regionu".

- U kratkoročnom periodu, raspoloženje i tokovi mogu imati negativan uticaj, ali to ne bi trebalo da ima trajni uticaj na srednji rok - ističe za CNBC Sonal Varma, glavni ekonomista za Indiju i Aziju izvan Japana u firmi Nomura.

Ključni pokretači srednjoročnih izgleda za rast Indije ostaju netaknuti, dodaje se. Korporativni i bankarski bilansi su mnogo jači, reforme su fokusirane na omogućavanje investicija i povećanje produktivnosti, a kao veliko tržište - Indija će imati koristi od tekuće diversifikacije lanca snabdevanja.

Upitan da li investitori trenutno treba da kupuju akcije Adani grupe, Dejvid Kuo iz Smart Investor-a otvoreno kaže: "Bolje je kloniti se nevolja nego kasnije izlaziti iz njih".

Video: Kakva nas godina čeka?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>