• 0

Meta se zavetovala Volstritu, akcije skočile 20 odsto: Ali, investitori ostaju skeptični

Alfabet, Amazon i Epl će danas kasnije objaviti izveštaj o zaradi

  • 0
Meta Meta / Foto: Tanjug/AP

Četvrtak popodne je važno doba današnjeg dana za berzanska dešavanja u Njujorku, jer će se zaokružiti ono što je do sada bila "lekcija otrežnjenja" kada je reč o velikim tech kompanijama i njihovim zaradama.

Nakon nekoliko godina sticanja profita - posebno tokom 2020. i 2021. - zahvaljujući snažnoj potražnji za tehnološkim uređajima i uslugama tokom pandemije, bogatstvo ove industrije počelo je da se osipa u 2022.

Tehnološki giganti se bore sa visokom inflacijom i kamatnim stopama, kao i sa povećanom konkurencijom i padom potražnje na potrošačkim i digitalnim tržištima oglasa.

Alfabet, Amazon i Epl će danas kasnije objaviti izveštaj o zaradi, a sve će oči će biti uprte upravo u te rezultate, ne bi li investitori ocenili kako su prethodni izazovi uticali na ključni decembarski kvartal.

Podsećamo, danas je i naftni gigant iz Britanije, Šel, prijavio rekordnu godišnju zaradu.

Čini se da Volstrit ne polaže velike nade.

Predviđa se da će Epl zabeležiti prvi kvartalni pad prihoda od 2019. — pad od 2%, u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Prihod Alfabeta će verovatno ostati isti u odnosu na prošlu godinu, a očekuje se da će prodaja Amazona rasti samo za 6% u odnosu na prethodnu godinu, piše CNN.

Očekuje se i da će profit sve tri kompanije pasti u odnosu na isti kvartal prošle godine, a Amazon će pretrpeti najveći pad - od 40,6 odsto.

Izveštaji od četvrtka će verovatno biti još jedan znak da tehnološki giganti više nisu imuni na ekonomske promene kao u prošlim godinama. Nedeljama unazad traju najave masovnih otkaza, mada se Epl pokazao otpornijim od drugih tehnoloških kompanija.

Osim navedenih kompanija, loše prolaze i Majkrosoft, Snep i Meta.

Xbox Microsoft konzola Foto: vfhnb12 / Shutterstock.com

Majkrosoft je objavio slabiji prihod od očekivanog i pad profita od 12% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Ali, treba istaći da je sektor za klaud - ključni u kompaniji - porastao za 22% u odnosu na prethodnu godinu, što je investitorima dalo "vetar u leđa".

Snep je objavio zaustavljen rast prihoda i veliki neto gubitak za poslednja tri meseca 2022, a Meta je zabeležila treći uzastopni kvartalni pad prihoda i oštar pad profita.

Ipak, kompanija je uspela da čak i tim rezultatom zadovolji Volstrit, time što je nadmašila očekivanja analitičara o prodaji i obećala da će se fokusirati na "efikasnost", a ne na velika ulaganja, što je dovelo do skoka akcija Mete za skoro 20% u sredu uveče.

Kompanija je snizila svoju prognozu kapitalnih izdataka u narednoj godini, rekavši da će povećati svoj plan otkupa akcija za 40 milijardi dolara i objavivši da je Fejsbuk napravio prekretnicu - sa 2 milijarde aktivnih korisnika dnevno.

Ali, možda će još važnije od rezultata iz decembarskog kvartala biti smernice koje kompanije daju o tome da li će se izazovi iz 2022. "preliti" u novu godinu. Već se naziru znaci da njihovim nevoljama još nije kraj.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>