• 46

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mapa našeg blaga: Gde se kriju zlatne žice u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo po količini zlata, negde smo na 58. mestu na svetu

  • 46
Mapa Srbije, rudna bogatstva, Biznis Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nije tajna da Srbija u nekim svojim delovima leži na blagu, a o tome se opet pompeznije govori posle nedavnog obraćanja predsednika koji je otkrio da je u Srbiji pronađeno jedno od najvećih nalazišta zlata na svetu.

Aleksandar Vučić je naveo da se radi o jednom od prvih sto nalazišta na planeti, ali za sada, nije želeo da otkriva tačnu lokaciju. Rudarstvo je u ekspanziji i u Srbiji, a poslednje informacije da se kod nas nalaze velike rezerve samo su dodatno povećale nestrpljenje, pre svega kod ljudi koji žive u blizini potencijalih lokacija za rudnik.

I resorna ministarka je u intervjuu za naš portal istakla da je rudarstvo jedan od prioriteta za ovu godinu, i naredne.

U Srbiji se najbogatija nalazišta zlata nalaze u istočnom delu zemlje, pre svega u okolini Bora, Majdanpeka, Zaječara i Negotina, ali i u okolini Raške i Medveđe.

Međutim, zbog nekoliko faktora, te zlatne žice iz naše zemlje nose strane kompanije.

U rudarskoj groznici ovde trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda ulogano je godišnje više od 60 miliona evra. Procene su da su ove cifre mnogo, mnogo veće.

Prema nezvaničnim procenama, u neiskorišćenom rudnom bogatstvu Srbija ima skoro 300 milijardi dolara. Samo po količini zlata, negde smo na 58. mestu na svetu.

Pokušali smo da sumiramo na jednoj mapi gde je sve naše blago. 

U centru pažnje je uvek, tradicionalno Bor gde se, prema proceni kanadske kompanije "Nevsun", nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 400 tona zlata.

Prema ranijim procenama, vrednost ovog nalazišta je oko 100 milijardi dolara. Bakra najviše ima kod Majdanpeka, a zlata ima i kod Žagubice, zatim se pominje Blagojev kamen, kao i korita reka Pek i Timok. Jedan od rudnika zlata nalazi se i na Radan planini.

Ležišta cinka i olova nalaze na Avali, od Beograda prema Kosmaju i Rudniku, na Kopaoniku, u Raškoj... Antimon se nalazi u Zapadnoj Srbiji, kod Zajače, a bogata su i nalazišta uglja, prvenstveno lignita. U Vojvodini su nalazišta nafte i gasa.

Tri rudna lokaliteta na Crnom vrhu, kod Žagubice, sadrže čak 72 tone zlata. Ležišta srebra u Srbiji pronađena su u Karpatskom predelu, u Boru, Krivelji, Majdanpeku, Timoku, Blagojevom kamenu i Peku, kao i u Šumadiji na Rudniku. Ležišta platine u Srbiji su u Pomoravlju, odnosno u blizini Vrnjačke Banje i Trstenika.

Rudnik, podzemni, šine, zlata, srebra, bakra Foto: Shutterstock

I u odnosu na ukupnu površinu teritorije i broj stanovnika, ubrajamo se u red zemalja koje su bogate mineralnim sirovinama, ali za pokretanje proizvodnje u novim ležištima nedostaju finansije i oprema.

U poređenju sa zemljama u neposrednom okruženju, odnosno bivšim republikama SFRJ, sigurno je da Srbija raspolaže znatno većim mineralnim resursima i rezervama zlata.

U odnosu na svet, Srbija se prema trenutnoj proizvodnji zlata nalazi na 76. mestu, daleko ispod Turske, Finske, Švedske, Bugarske, Španije…

Jadarit bi mogao biti zlatni izvozni adut, ali i to nam je "na čekanju".

Video: Senjski Rudnik najstariji je rudnik mrkog uglja u Srbiji: Živi svedok hleba sa sedam kora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    20. februar 2023 | 14:28

    Dajmo sve to strancima jer EU nema alternativu, kao u Boru gde Kinezi izvade zlato i onda Srbija od njih otkupi svoje zlato.

  • ccc

    20. februar 2023 | 15:04

    ...svaka drzava treba i mora da cuva svoje prirodno blago,a ne da ga prodaje strancima...toliko

  • Srba

    20. februar 2023 | 14:33

    Nažalost, Trepču već godinama eksploatišu Šiptari. Srbi ni nos ne mogu proturiti u Trepču...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>