• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvori tvrde: Rusija se sprema da zatvori oštećene gasovode Severnog toka

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Severni tok 1" i "Severni tok 2" transportovali su 110 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Nemačku

  • 1
Gasovod Severni tok 1 Foto: Gazprom / WillWest News ,Stefan Sauer / DPA / Profimedia

Ruski Severni tok trebalo bi da bude zapečaćen i zatvoren jer ne postoje neposredni plan za njegovu popravku ili ponovno aktiviranje, rekli su izvori upoznati sa situacijom za Rojters.

Podsetimo, u septembru prošle godine došlo je do curenja gasa na dva gasovoda Severnog toka u Baltičkom moru, a kasnija istraga pokazala je da je incident posledica "snažnih eksplozija".

"Severni tok 1" i "Severni tok 2" transportovali su 110 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Nemačku ispod Baltičkog mora.

Gasprom je rekao da je tehnički moguće popraviti vodove, ali dva izvora upoznata sa planovima kažu da Moskva vidi male izglede da će se odnosi sa Zapadom dovoljno poboljšati u doglednoj budućnosti da bi gasovodi bili potrebni.

Drugi izvor upoznat sa planovima potvrdio je da zainteresovane strane razmišljaju o konzervaciji.

To bi najverovatnije značilo zaptivanje polomljenih krajeva i stavljanje premaza u cevi kako bi se sprečila dalja korozija od morske vode.

Jedan od ruskih izvora rekao je da bi, ako bi tečni prirodni gas iz Sjedinjenih Država koji se koristi u Evropi, postao mnogo skuplji, Evropa bi mogla ponovo biti spremna da kupuje više od Rusije.

Istrage Danske, Nemačke i Švedske o incidentu na Severnom toku još nisu završene.

Video: Bajatović: U toku 2023. će biti još manjih poskupljenja cene gasa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    5. mart 2023 | 02:20

    Pa i treba da gi začepljaju. Kod nas u selu isto tako pukla cev i sve iz kuce otisli da začepljamo cev a ka mo li ovoliku cevuljagu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>