• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo može biti najgora godina od 1990, ali Srbija uradila sjajan posao: Uprkos hvali, struja mora da skoči

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija uradila sjajan posao u izazovnom vremenu, međutim, potrebne su dodatne investicije, zajednička je ocena MMF i Svetske banke

  • 9
Kopaonik biznis forum 2023. Foto: Filip Plavčić

Srbija je dobro izašla iz pandemije, ali je onda je došla energetska kriza. Iz saradnje sa MMF proizašlo je mnogo dobrih rezultata, naveli su iz MMF na Kopaonik Biznis Forumu.

BDP utiče i na kvaltet života. Srbija u tom smislu ne samo da je u prednosti u odnosu na evrozonu, već i na pojedine zemlje u razvoju. Rast BDP za poslednjih 9 godina je impresivan, konstatuje MMF.

Savet MMF je da se poveća obim domaćih investicija koje jesu na uzlaznoj putanji.

Govoreći o novom stendabaj aranžmanu koji je Srbija nedavno potpisala s MMF, rečeno je da se pre svega "pokrivali", energetski izazovi, ali i podrška malim i srednjim preduzećima.

Cena struje mora da raste

"Cene struje moraju da rastu, zato moramo da vidimo kako da smanjimo fiskalne troškove", poručili su iz MMF i dodali da je Srbija bila jedna od zemalja koja je dosta izdvajala iz budžeta kako bi pomoga stanovništvu tokom krize.

MMF posebno ukazuje da je cena struje i gasa i daje niska i pored povećanja cene energenata na svetskom nivou.

Na forumu je govorio i glavni ekonomista i viši potpredsednik za ekonomiju razvoja u Svetskoj banci, Gil Indermit.

On je izjavio da bi 2023. mogla da bude treća najgora nerecesiona godina od 1990. godine. Međutim, prema njegovim rečima,  Srbija je odradila sjajan posao kako bi održala makroekonomsku stabilnost.

Prema njegovim rečima, tržišta u nastajanju će platiti najveću cenu.

Svetska banka ukazala je na tri kardinalne greške svetskih kreatora politike i finansija u proteklom periodu.

Prva je da Fed nije dobro protumačio porast cena, odnosno, gledali su ga kao situaciju prolaznog karaktera. Druga je bila politika Kine, a u Evropi pogrešne procene u oblasti energetske tranzicije.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    6. mart 2023 | 12:56

    NIGDE U SVETU SE U SKLOPU STRUJE NE PLACA OBRACUNSKA SNAGA..MERNO.MESTO...TV....GUBITAK KROZ PRENOS ..I JOS DRUGE GLUPOSTI.....PO TOME IMAMO.NAJVECU CENU SPRAM NASIH PLATA...MOZE VECA CENA ALI.I.PLATE I PENZIJE DA IDU DRASTICNO GORE JER SA STRUJOM KOD NAS SVE IDE ..HRANA..LEKOVI...ITD

  • Nebojša Berak

    6. mart 2023 | 12:48

    Sasvim logicno kada MMF daje kredite on diktira sve ostalo pa i poskupljenja struje, potpuno neopravdano ali da bi se otvorila vrata profita njihovim kompanijama iz energetike struja ce poskupeti ponovo.

  • Gola Istina

    6. mart 2023 | 15:03

    Pa i ovako je sve skupo, sta stalno poskupljuje, sve mi se cini da starnci gledaju kroz zapadni sistem a ne kolika je plata ovde. A sta ima da poskupi kada mi stuju proizvodimo, a ovamo i izvozimo u druge zemlje, zasto bi onda poskupelo ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>