• 14
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali na KBF: "Ako se ne varam, prosečna plata u Mađarskoj je 980 evra. Idemo ka tome"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas se završava ovogodišnji Kopaonik biznis forum, koji je posetilo mnogo ljudi iz sveta biznisa i domaćih institucija

  • 14
Siniša Mali Printskrin: Tanjug.rs

Od 5. do 8. marta ove godine održan je, sada već kultni poslovni skup - Kopaonik biznis forum, koji je okupio poslovnu elitu iz Srbije i regiona.

U moru raznih tema o kojima se govorilo, i o kojima ste imali prilike da više saznate na Telegraf Biznisu, najviše interesovanja izazvala su pitanja energetike i gasa, kao i cena nekretnina u narednom periodu.

Prisutnima su se na Forumu tokom prethodnih dana obraćali razni ministri, guverner NBS, kao i lideri iz domaćih i svetskih kompanija, a danas, 8. marta, na samom zatvaranju - obraća se ministar finansija Siniša Mali.

- Da vas podsetim, 2020. se prvi put desilo da sve stane u globalnoj ekonomiji. Mi smo reagovali brzo, odgovorno. Izgradili smo tri nove kovid bolnice, obezbedili četiri vrste vakcina, opremu - rekao je Mali na samom početku, i podsetio na 9 milijardi evra direktne pomoći.

Ali, kako kaže, kriza je svakako dovela do raznih poremećaja, pa i u lancima snabdevanja. "Ipak, mi smo uspeli da održimo snabdevenost i zaposlenost".

- A onda, usledila je energetska kriza. Mislim da se svet nikada nije suočio sa većom ekonomskom krizom. Uprkos izazovima, obezbedili smo i struju i gas, niko nije ostao bez grejanja. Dakle, ovde ne govorimo o krizi kada imate povećanje od 10 ili 20%, već o poskupljenju za 3, 4, 5 puta - naglasio je ministar.

Takođe je naveo da će država obezbediti sve potrebne energente i za narednu zimu.

Prema njegovim rečima, monetarna politika Evrope, ali i sveta, bila je nedogovorna, što je dovelo do "nikad veće inflacije".

Dušan Milićević, Biznis forum Kopaonik 2023 KBF 2023 / Foto: Filip Plavčić

"Transportna kičma sa brzim vozovima"

- Uvezli smo dve trećine ove inflacije, ali se borimo protiv problema. Rastu kamate, novac poskupljuje, naravno. To i usporava investicije i rast. Ipak, nismo se zatvorili. Pomogli smo privredu i građane efikasno i brzo, tako da spasimo radna mesta i pogone, ali i da ostavimo sebi dovoljno prostora za rast dalje - naveo je Mali.

Kaže da je stabilnost deviznog kursa u ovoj situaciji bila "izuzetno važna".

- Kada je u pitanju fiskalna politika, da, neko će reći da je to doprinelo inflaciji... Ali, to je doprinelo i visokim stopama rasta i očuvanju radnih mesta. Takođe, izgradili smo kredibilitet kao država, sa 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija. Prethodnih godina smo imali 3,9 odnosno 3,8 milijardi evra DSI.

Video: Brza pruga Beograd-Niš, 100 minuta brzinom 200 km/h: Kadrovi deonice iz vazduha od kojih zastaje dah

Ministar se dotakao i izgradnje brzih pruga, od Beograda do Novog Sada, i one koja će voditi od Beograda do Niša, i posebno istakao brzinu vozova od 200 km/h.

Napominje da se nastavlja ulaganje u železničku infrastrukturu.

Ministar Gašić, Ujedinjeni Arapski Emirati Foto: MUP

4 važna ugovora

- Dodatno, važna nam je trgovina, uvoz/izvoz. Trenutno pregovaramo sa Kinom, Južnom Korejom, Egiptom i Emiratima o važnim ugovorima o slobodnoj trgovini. Krenuli smo i sa uvođenjem novog sistem e-fiskalizacije, što je bio jedan veliki reformski korak. Pomenuo bih i e-fakture, na osnovu kojih možemo da vraćamo PDV u roku od dan, dva. Idemo i sa uvođenjem e-akciza, e-otpremnica...

Kako je istakao Mali, "plate rastu, sačuvana je makroekonomska stabilnost i neće se odustati od reformi".

- Ako pogledate realni rast našeg BDP, stope rasta kreću uzlazno nekoliko godina unazad, tačnije od 2018. Nismo li pokazali snagu i odgovornost? Ako pogledate Irsku, Tursku... Mi smo tu, prvi vrhu u Evropi. Ne zaboravite da smo nekoliko godina imali fiskalnu konsolidaciju. Osim Irske, imali smo najviše stope rasta u Evropi 2020/21. godine - naveo je dalje Siniša Mali.

Udeo javnog duga u BDP-u je u februaru iznosio 50,8 odsto. "Šta je važno, javni dug nam ne ide gore. Do kraja godine, imaćemo udeo javnog duga od 53%, 54% u BDP-u".

Kada je reč o nezaposlenosti, Mali kaže da je ona "nikad niža", te da iznosi 9,4 procenta. Navodi da u poslednjih 10 godina, u zemlji imamo 400.000 više zaposlenih.

- Ako se ne varam, prosečna plata u Mađarskoj je 980 evra. Idemo sada polako ka tome.

Video: Cepter: Životna sredina je najvažnija za razvoj svake zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poštar

    8. mart 2023 | 14:37

    A šta ja da radim sa platom od 46000? Ne izadjem ni na 400€! Šta ćemo mi ministre u pošti da radimo?

  • pacijent

    8. mart 2023 | 14:49

    A kolika je najčešća plata?

  • Cajko

    8. mart 2023 | 14:08

    Madjari primaju platu na račun a ja radim kod privatnika kao vozač autobusa i ne znam gde je banka ni kako to izgleda kad primiš platu na racun

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>