• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vesić na Bledu: Da li ćemo i do Slovenije ubuduće stizati brzim vozom?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 1.500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji i posebno su zainteresovane za građevinu

  • 0
bled Foto: Pixabay

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Goran Vesić, sastaće se danas, u okviru radne posete Sloveniji, sa ministarkom infrastrukture te zemlje Alenkom Bratušek.

Njih dvoje će tom prilikom razgovarati o bilateralnoj saradnji i rekonstrukciji pruge od Beograda do Zagreba, Ljubljane i Beča, i uspostavljanja brzog voza.

Nakon bilateralnog sastanka sa koleginicom Bratušek na Bledu, Vesić će imati sastanke i sa predstavnicima slovenačke železnice, kao i sa gradonačelnikom Ljubljane, Zoranom Jankovićem.

Vesić je ranije najavio da će sa ministarkom infrastrukture Bratušek razgovarati o pruzi Beograd - Beč, preko Zagreba i Ljublјane i da Srbija projektuje deo brze pruge Beograd - Šid, dužine 90 kilometara.

Tokom nedavne posete Italiji, ministar Mateo Salvini je rekao da je i Italija zainteresovana da se uklјuči u taj projekat. Srbija već gradi nastavak brze pruge od Novog Sada do Subotice, dok mađarski partneri grade deo od granice do Budimpešte.

Takođe, naša zamlja je potpisala i ugovore sa EIB i EBRD za izgradnju brze pruge do Niša, u dužini od 228 kilometara.

Vesić je tokom prošlonedeljne posete Mađarskoj najavio da će zajedno sa ministrom Janošem Lazarom uputiti poziv kolegama iz Grčke, Bugarske, Turske, Albanije i Severne Makedonije, da dođu na sastanak u Beograd, kako bi razgovarali o nastavku gradnje brze pruge.

Ministar se krajem februara sastao i sa ambasadorom Slovenije u Srbiji, Damjanom Bergantom, sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti transporta i građevinarstva. Bergant je tada istakao da je Slovenija veoma zainteresovana za projekat modernizacije pruge od Beograda do Ljubljane, da više od 1.500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji i da su zainteresovane za investiranje, a posebno u obasti građevinarstva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>