• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmlađa milijarderka mora odmah u zatvor: Ne može da ostane na slobodi, partner kupio kartu u jednom pravcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbijen joj zahtev

  • 0
Elizabet Holms, Elizabeth Holmes Foto: Tanjug/AP

Elizabet Holms, nekadašnja najmlađa milijarderka na svetu i osnivačica startapa Teranos u Silicijumskoj dolini, 27. aprila mora da započne odsluženje svoje 11-godišnje zatvorske kazne nakon što je savezni sudija odbio njen zahtev da ostane na slobodi do okončanja žalbenog postupka.

U presudi Holmsovoj, koja je u januaru 2022. godine osuđena po četiri tačke optužnice za prevaru i obmanjivanje investitora u vezi sa neuspelim projektom aparata Edison za testiranje krvi, sudija okružnog suda Edvard Davila napisao je da je malo verovatno da će Holmsova pokušati da pobegne i konstatovao da ona ne predstavlja opasnost za javnost, prenosi Gardijan.

Međutim, sudija iz San Hozea je ocenio je da njena žalba verovatno neće dovesti do poništavanja presude ili novog suđenja, što je uslov da optuženom bude odobreno da ostane na slobodi do okončanja žalbenog postupka.

Tužilaštvo je upozorilo da postoji rizik da će Holmsova pokušati da pobegne i navelo da je partner optužene, neposredno pre podnošenja žalbe na presudu, kupio avionsku kartu u jednom pravcu za Meksiko.

Kompanija Teranos je bila medicinski startap za novu tehnologiju koja je, kako se verovalo, pomoću aparata nazvanog Edison trebalo da donese revoluciju u oblasti medicinske analize krvi. Zahvaljujući revolucionarnom potencijalu nove tehnologije i aparata, kompanija Teranos obećavala je čudo i privukla velike investitore i dobila podršku brojnih uticajnih ličnosti.

Međutim, novinar lista Volstrit džurnal Džon Keriru je u oktobru 2015. godine objavio istraživanje o prevarama sa krvnim pretragama koje su vršene pomoću uređaja Edison.

Naredne godine, nakon novih istraga i inspekcije američkih federalnih organa, kompanija Teranos je priznala da su sa uređajem Edison obavljali svega 12 od ukupno 200 pretraga koje su nudili, a da su se ostale analize krvi obavljale tradicionalnim metodama u drugim kompanijama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>