• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto je Voren Bafet odbacio nekoliko banaka? Evo šta ga je zaplašilo i koje akcije je prodao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bafet je rekao da su banke napravile fundamentalnu grešku neusklađenom imovinom i obavezama

  • 0
Voren Bafet, Warren Buffett Foto: Shutterstock

Voren Bafet odbacio je svoje akcije u nekoliko banaka jer su njihovi šefovi preuzimali "glupave" rizike i koristili obmanjujuće računovodstvo kako bi laskali svojim zaradama i verovao je da će na kraju platiti za svoja nedela, otkrio je u nedavnom intervjuu za CNBC.

Otkriće proslavljenog investitora koji je predvideo nevolje u bankarskom sektoru je značajno  u pogledu trenutnih dešavanja. Iznenadni kolaps banke Silicijumske doline i njujorške banke Signature u martu podstaklo je zabrinutost za međunarodnu bankarsku krizu, zabrinutost o bezbednosti depozita i strah da će se zajmodavci povući i izazvati kreditnu krizu koja pritiska potrošače i preduzeća i gura američku ekonomiju u recesiju prenosi Business Insider.

Evo šta je tačno izvršni direktor Berkshire Hathaway-a rekao i koje bankarske akcije je prodao u prethodnih nekoliko godina.

Crvene zastavice

Bafet je rekao da su banke napravile fundamentalnu grešku neusklađenom imovinom i obavezama.

Na primer, uzimali su depozite klijenata koji su mogli odmah da budu povučeni i koristili su ih za kupovinu dugoročnih vladinih obaveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti. Banka Silicijumske doline je uradila baš to i doživela kolaps nakon talasa povlačenja u martu.

- Ne volim kada se ljudi fokusiraju na brojke zarade i zaborave, što su u mom pogledu, osnove bankarskih principa - rekao je Bafet o svojoj odluci.

- Smatrao sam da banke mogu da se dovedu u veliku opasnost samo zbog stvari koje su radili. Ne volim bankarske poslove kao ranije.

Devedesetdvogodišnji milijarder investirao je u skandalom pogođenog titana Volstrita 1989. godine i računao ga kao kamen temeljac svog berzanskog portfelja dugi niz godina, ali je poslednju svoju deonicu prodao u prvom kvartalu prošle godine.

- Jesam prodao banke koje smo imali 25 do 30 godina... neverovatno je važno da vaš bankarski sistem funkcioniše dobro - kaže Bafet.

Berkshire je napustio svoje udele u JPMorgan, Goldman Saks, Vels Fargo, M&T Bank i PNC Finanšel u prethodne tri godine, pokazuju podaci Komisije za hartije od vrednosti.

Takođe je smanjio svoj udeo u BNY Mellon-u za 69 odsto i udeo američke banke za 95 odsto. Otuđenjem je smanjena ukupna vrednost tih pozicija sa skoro 12 milijardi dolara na kraju 2019. na ispod 1,5 milijardi dolara na kraju 2022. godine.

S druge strane, kompanija je izgradila nove pozicije u Citigroup-u, Ally Financial-u, Jefferies-u, i NuBank-u. Takođe je povećao svoj udeo u Banci Amerike za preko 9 odsto i još uvek računa zajmodavca kao svoj drugi udeo posle Epla.

Bafet je rekao da je zaglavljen sa Bankom Amerike jer prosto ima "veoma pristojan posao" i sviđa mu se izvršni direktor Brajan Mojnihan i jednostavno nije želeo da proda.

Uprkos kupovini, celokupna vrednost bankarskih akcija pala je za 49 odsto tokom prethodne tri godine, sa 75 milijardi dolara na 39 milijardi dolara.

Kategorija akcija je sa 41 odsto njenog celokupnog portofelja prešla na manje od četvrtine.

Pad cena akcija delimično su odgovorne za oštri pad vrednosti. Ali glavni pokretač je bilo otuđenje Berkshire-a, s obzirom da je osnova troškova kompanije za njene bankarske, osiguravajuće i finansijske akcije pala sa 40 milijardi dolara na 26 milijardi dolara tokom trogodišnjeg perioda.

Vredi nalgasiti da Bafet nije rekao koje banke imaju crvene zastavice u svojim finansijama.

On je takođe podvukao da samo zato što je on prodao akcije banke ne znači da ona ne funkcioniše dobro. Ipak, investito je jasno učio problem kod pojedinih banaka i odlučio je da se povuče pre nego što uplove u probleme.

(Telegraf Biznis)

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>