• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lindzi je skoro umrla zbog alergijske reakcije tokom leta, pa sada avio-kompanije uvode novine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je veći pokret za dodavanje injekcija epinefrina za rešavanje alergija u komercijalnim avio-kompanijama, jer su brze i lake za upotrebu od strane laika

  • 0
avion, putnici u avionu, sedista avion Foto: Shutterstock

Neposredno pre nego što se ukrcala na let kući, Lindzi Ulin je ručala u malom francuskom restoranu na aerodromu. Ona je jela pljeskavicu, pomfrit i prilog prokelj, sve što je ranije jela bez problema. Ubrzo joj je postalo muka. Mučnina se pretvorila u koprivnjaču, koprivnjača u borbu za dah, a u avionu nije bilo leka za alergiju.

- Bili smo još 30 minuta udaljeni od sletanja i moja porodica je morala da sedi tamo i bespomoćno gleda kako se borim da dišem - rekla je Ulin.

Kao lekar interne medicine, Ulin je prepoznala da doživljava tešku alergijsku reakciju zvanu anafilaksa.

Stanje može biti smrtonosno, osim ako se osobi ne da hitna injekcija epinefrina koja povećava protok krvi u celom telu i opušta mišiće koji blokiraju disajne puteve.

Uređaj za ubrizgavanje, dizajniran je da bude lak za upotrebu, čak i za decu koja ga nikada nisu koristila. Ali nije ga bilo tokom njenog leta.

Hitni medicinski slučajevi na letovima nisu neuobičajeni. Studija iz 2013. pokazala je da se desetine takvih događaja dešavaju na komercijalnim letovima svakog dana u Sjedinjenim Državama. Većina se odnosi na bolove u stomaku, anksioznost ili osećaj da će se osoba onesvestiti. Neki hitni slučajevi su, međutim, opasni po život.

Avion Foto: Mateja Beljan

Komercijalne avio-kompanije moraju da nose osnovni set medicinskih pomagala i lekova, uključujući aspirin, stetoskop i uređaje koji se koriste za kardiopulmonalnu reanimaciju ili CPR.

Međutim, Federalna uprava za vazduhoplovstvo ne zahteva EpiPens, ili injekcije epinefrina, što je propust koji frustrira alergologe.

Kompleti za hitne slučajeve pojedinih avio-kompanija sadrže epinefrin, ali u bočicama koje samo obučeni medicinski stručnjaci mogu da koriste u slučaju problema sa srcem.

Sve je veći pokret za dodavanje injekcija epinefrina za rešavanje alergija u komercijalnim avio-kompanijama.

- Snažno se zalažem za ovo - rekao je dr Tajler Baret, lekar hitne medicine sa medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu iz Tenesija. Treba nam nešto "što je dizajnirano za brzu, laku upotrebu od strane laika."

U Ulinom slučaju anafilakse, stjuardesa joj je jednostavno dala bočicu dok se Ulin mučila da diše. Ulin je pokušala da razbije bočicu o stočić sa poslužavnikom ispred nje, ne znajući šta dalje.

Putnik, koji se predstavio kao lekar, joj je prišao, in dao joj lek pomoću špriceva koje je pronašao u medicinskom priboru avio-kompanije.

I Medicinska asocijacija za avio-saobraćaj je nedavno savetovala da avio-kompanije treba rutinski da nose injekcije epinefrina i druge lekove za alergije u dozama za odrasle i decu. Agencija takođe razmatra ažuriranje kompleta kako bi uključili merače za krvni pritisak, kao i lek koji poništava efekte predoziranja opioidima.

- Putnici, čak i oni koji nikada ranije nisu imali alergije, mogu da izbegnu rizik tokom letova brisanjem sedišta, naslona za ruke i stočića nakon ukrcavanja - rekla je Džena Rimenšnajder, viši direktor u Američkoj fondaciji za astmu i alergiju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>