• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Za razliku od ljudi, vlade ne umiru": Pol Krugman objašnjava zašto SAD ne moraju da otplate dug

Vreme čitanja: oko 2 min.

Državni dug ne može da se poredi sa dugom domaćinstava, rekao je ekonomista

  • 2
Paul Krugman Foto: Profimedia

SAD zapravo ne moraju da otplate svoj ogroman dug od 31 biilion dolara, kaže ekonomista i nobelovac Pol Krugman, odgovarajući na tezu da se vladine finansije mogu uporediti sa bilansima domaćinstava. 

Iako se od pojedinačnih zajmoprimaca očekuje da otplate dugove, isto ne važi i za vlade, tvrdi Krugman u kolumni za New York Times. To je zato što za razliku od ljudi, vlade ne umiru i ostvaruju sve veći prihod sa svakom generacijom koja dolazi.

- Vlade, dakle, moraju da servisiraju svoje dugove, plaćaju kamatu i vraćaju glavnicu kada obveznice dospevaju, ali ne moraju nužno da ih otplate.  Mogu da izdaju nove obveznice da bi otplatile glavnicu na stare obveznice, pa čak i da pozajmljuju da bi platile kamatu sve dok ukupni dug ne raste mnogo brže od prihoda - dodao je on.

Iako se odnos duga prema BDP-u kretao oko 97 odsto prošle godine, otplate kamata na taj dug iznose samo oko 395 milijardi dolara, prema Kancelariji za upravljanje i budžet, ili oko 1 odsto prošlogodišnjeg BDP-a.

Istorijski gledano, takođe je neobično da vlade otplaćuju velike dugove, rekao je Krugman. Takav je bio slučaj sa Velikom Britanijom, koja je u velikoj meri držala dug koji je imala još u Napoleonovim ratovima.

Krugmanov argument dolazi usred sve većeg spora oko nivoa američkog duga, dok se kreatori politike još uvek prepiru oko uslova u kojima žele da povećaju limit zaduživanja zemlje. Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti rekao je da će odbaciti povećanje gornje granice kratkoročnog duga osim ako se ne pregovara o smanjenju potrošnje, nakon što je predložio zakon kojim bi se potrošnja smanjila za oko 4,5 biliona dolara.

Kongres sada ima manje od dve nedelje da podigne limit za zaduživanje pre nego što bi vlada mogla da ostane bez gotovine, upozorila je američka sekretarka finansija Dženet Jelen. Neispunjenje obaveza zemlje moglo bi dovesti do katastrofe za finansijska tržišta, upozoravaju stručnjaci. Krugman je pozvao na ukidanje gornje granice duga, jer rizik od finansijske krize republikancima nudi "tačku gušenja" u fiskalnoj politici.

A na koje načine američko neplaćanje javnog duga može da utiče na nas, pročitajte OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    23. maj 2023 | 15:08

    Nece valjda da nam kaze kako je njima bolje nego drzavama koje nista ne duguju vec duguju njima.

  • Levak

    24. maj 2023 | 00:35

    Ej!Čekaj!Sad sam se setio!Pa ja u stvari ne moram da vraćam kredit za stan!Gde mi je bila pamet do sada...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>